Προς ισχυρή ανάπτυξη οδεύει η Βρετανία (δεν την έφαγε η μαρμάγκα εκτός ΕΕ)

.

Σε αντίθεση με όσα προέβλεπαν οι κάθε λογής κινδυνολόγοι μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, όχι μόνο η οικονομία της χώρας δεν συρρικνώνεται, όχι μόνο δεν αυξάνεται η ανεργία, αντίθετα, η οικονομία της χώρας οδεύει προς ισχυρή ανάπτυξη.

Τι έχουν να πουν σήμερα όλοι οι καταστροφολόγοι των προηγουμένων ετών; Πως δικαιολογούν την πρόοδο της Βρετανίας έξω από την «ασφάλεια» της δήθεν ενωμένης Ευρώπης;

Τον Μάρτιο του 2021 η αύξηση του βρετανικού ΑΕΠ έφτασε το 2,1%. Η άνοδος του Μαρτίου ήταν ο υψηλότερος μηνιαίος ρυθμός ανάπτυξης από τον περασμένο Αύγουστο. Ορισμένοι μάλιστα μιλούν για ανάπτυξη 5% στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, που ίσως φτάσει το 8% ως το τέλος του χρόνου. Και αυτά, εν μέσω πανδημίας.

Λόγω πανδημίας, οι αποταμιεύσεις των Βρετανών αυξήθηκαν κατά 130 δισεκατομμύρια λίρες (151 δισεκατομμύρια ευρώ). To BBC κάνει λόγο για 150 δισεκατομμύρια λίρες, ενώ ο Guardian για 200 δισεκατομμύρια λίρες. Έτσι, οι βρετανικές επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε επιπλέον 100 δισεκατομμύρια λίρες ρευστότητας (116 δισεκατομμύρια ευρώ), επίπεδο υψηλότερο κατά 50% από το συνηθισμένο.

Η επιπλέον ρευστότητα των επιχειρήσεων προέρχεται από την μείωση της εταιρικής φορολογίας στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον. Οι έρευνες του επιχειρηματικού κλίματος δείχνουν έντονη διάθεση μετατροπής της ρευστότητας αυτής σε επενδύσεις. Η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά ότι η επιχειρηματική δαπάνη σε εξοπλισμό και σε ψηφιακή τεχνολογία θα αυξηθεί κατά 7% αυτήν τη χρονιά, φτάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ του 1998.

Τα στοιχεία για τον Μάρτιο δείχνουν ότι οι Βρετανικές εξαγωγές προς την ΕΕ αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο από όταν η Βρετανία αποτελούσε ακόμη τμήμα της ενιαίας αγοράς, παρά τα εμπόδια που συναντούν οι βρετανικές εξαγωγές προς την ΕΕ.

Αντίθετα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τη Βρετανία μειώνονται, ενώ επωφελούνται άλλοι ανταγωνιστές, από τρίτες χώρες.

H Goldman Sachs προβλέπει ανάπτυξη 8,1% καθώς υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης της εργασίας, στην εστίαση, τα ξενοδοχεία και τις υπηρεσίες, ενώ η χρήση πιστωτικών καρτών έχει επιστρέψει στα επίπεδα προ πανδημίας. Ανακάμπτουν επίσης η μεταποίηση και οι κατασκευές, δικαιώνοντας την κυβέρνησης  του Μπόρις Τζόνσον να εξασφαλίσει γρηγορότερους ρυθμούς εμβολιασμού από την δήθεν Ενωμένη Ευρώπη.

Η Bank of America προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 7,4%, καθώς προβλέπει πως οι καταναλωτές θα ξοδέψουν περίπου το ένα πέμπτο από τα 130 δισεκατομμύρια λίρες που αποταμίευσαν, μέσα στους επόμενους 6 μήνες.

Για το 2022 οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης προβλέπουν επίσης καλούς ρυθμούς ανάπτυξης για την Βρετανία, λόγω αύξησης της κατανάλωσης και λόγω των νέων επενδύσεων που θα κάνουν οι εταιρείες, καθώς η κυβέρνηση πέρασε νόμο για επιπλέον φορολογικές ελαφρύνσεις.

Όσων αφορά την μετά Brexit εποχή, οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 3 εκατομμύρια Ευρωπαίους να μένουν στη χώρα, αλλά τελικά έμειναν 5 εκατομμύρια, αποδεικνύοντας ότι εμπιστεύονται την Βρετανία.

Το μόνο οικονομικό μέγεθος που προβληματίζει (λέμε τώρα) τους ειδικούς, είναι ο πληθωρισμός, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει να κυμανθεί στο 2%, ενώ ξένοι οίκοι κάνουν λόγο ακόμη και για 3%. Και όλα αυτά, επειδή υπήρξε αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων, της τάξης του 2%.

Άραγε, το ΔΝΤ και οι οπαδοί της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της υπερφορολόγησης που το παίζουν καμπόσοι στην ΕΕ, αντιλαμβάνονται πως με την πολιτική τους καταστρέφουν την Ευρωπαϊκή οικονομία; Δεν βλέπουν ή μήπως δεν θέλουν να δουν πως η ύφεση (στις ΗΠΑ το 2008 και στην Βρετανία μετά το Brexit) ξεπεράστηκε με τη μείωση των φόρων και την κίνηση του χρήματος;

Εκτός και αν κάποιες χώρες (καλημέρα κ. Σόιμπλε) κερδίζουν σε βάρος των υπολοίπων εντός της Ευρωπαϊκής δήθεν Ένωσης…

Με πληροφορίες από CapitalBBC, GuardianReutersFinancial Times και Independent

Πηγή: Cosmostatus

thumbnail
About The Author

0 comments