Η Ιταλία χάνει το «αλβανικό τρίγωνο» στα Βαλκάνια


Από την Τουρκία μέχρι τη Γερμανία, όλοι είναι τρελοί για την Αλβανία, αυτή είναι η έκφραση με την οποία  η ιταλική «Insideover» καθορίζει την Αλβανία και τους Αλβανούς στα Βαλκάνια.

Η Αλβανία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ηγεμονίας της Βαλκανικής Χερσονήσου. Επιτυγχάνοντας επιρροή σε αυτήν την αρχαία χώρα και έθνος, επιτρέπει τον «έλεγχο» επί της λεγόμενης «ζώνης του Αετού», το τρίγωνο Τιράνα-Πρίστινα-Σκόπια, τη γραμμή πολλαπλών κατευθύνσεων που μπορεί να προβάλλει τον τρέχοντα παίκτη ταυτόχρονα στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία Σερβία , Βοσνία και Αδριατική.

«Η Αλβανία είναι επίσης μια ακμάζουσα και ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία, μια ανοιχτή ευκαιρία για ξένες επενδύσεις, αλλά πάνω απ’ όλα περιμένει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας», ανέφερε το άρθρο των ιταλικών μέσων ενημέρωσης.

Για το λόγο αυτό, η Γερμανία, λόγω του ρόλου της στην ΕΕ και των σημείων που αναφέρονται παραπάνω, επενδύει σημαντικά στο μέλλον της καρδιάς του «Τριγώνου του Αετού».

Η Ιταλία εξακολουθεί να είναι η πρώτη αγορά αναφοράς της Αλβανίας όσον αφορά τις εισαγωγές-εξαγωγές, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητάς της και του ιστορικού της παρελθόντος, ωστόσο τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε σημαντική μείωση.

Το ιταλικό-αλβανικό εμπόριο μειώνεται αρκετά από το 2017, ενώ οι κινεζικές και τουρκικές παρεμβάσεις έχουν αυξηθεί σταθερά, χωρίς διαστήματα, παύσεις ή επιβράδυνση, από το 2005.

Μεταξύ 2018 και 2019, ενώ οι εισαγωγές από τη Ρώμη σημείωσαν μείωση 6,3%, αυτές από την Άγκυρα και το Πεκίνο αυξήθηκαν κατά 14% και 11% αντίστοιχα.

 Εάν η τάση συνεχίσει να αποκρυσταλλώνεται από τα μέσα του 2020, η Ιταλία μπορεί να χάσει τον τίτλο του πρώτου εμπορικού συνεργάτη της Αλβανίας.

 

Η γερμανική παρουσία

 

Η Γερμανία διαδραματίζει βασικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία διάβρωσης, κατατάχθηκε στη λίστα των 5 κύριων εμπορικών εταίρων της Αλβανίας το 2015, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση και έκτοτε, έχει δείξει την προθυμία της να υπερασπιστεί επίμονα αυτό το καθεστώς κυριαρχίας. 

Το προηγούμενο έτος σημείωσε μια καμπή, καθώς σημειώθηκε μια εξαιρετική αύξηση των εξαγωγών αλβανικών προϊόντων στη γερμανική αγορά, + 12,8% σε σύγκριση με το 2019, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση όλων των εμπορικών εταίρων.

Γερμανικές επενδύσεις και πολιτιστική διπλωματία

 

Εκτός από το εμπόριο, η Γερμανία χρησιμοποιεί επενδύσεις και πολιτιστική διπλωματία για να αυξήσει το βάρος της στις αλβανικές περιοχές. 

Όσον αφορά τη σημασία, το Βερολίνο είναι ο ενδέκατος επενδυτής, με ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στον τομέα της ενέργειας, των υποδομών και του τουρισμού, τρεις τομείς που στις 27 Ιανουαρίου αποτέλεσαν αντικείμενο μιας σειράς συμφωνιών. 

Ένας τομέας στον οποίο η Γερμανία εστιάζει έντονα είναι ο πολιτισμός.

 Ο αριθμός των μεταναστών από τα Τίρανα στο Βερολίνο έχει αυξηθεί σημαντικά και ξεκινώντας από το 2018 τα γερμανικά πανεπιστήμια αναγνωρίζουν επίσημα τα προσόντα του αλβανικού συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η κίνηση των φοιτητών έχει αυξηθεί μέσω προγραμμάτων ανταλλαγών.

Το θέμα σχετίζεται με την προώθηση της γερμανικής γλώσσας ως επίσημου μαθήματος που διδάσκεται σε έξι σχολεία και ένα αντικείμενο αυξανόμενου ενδιαφέροντος από την Αλβανική νεολαία. 

Κατά το έτος 2016, στο Ινστιτούτο Goethe των Τιράνων, είχαν εγγραφεί περισσότεροι από τέσσερις χιλιάδες φοιτητές, 22% περισσότεροι σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η τρέχουσα κατάσταση θα πρέπει να ανησυχεί τη Ρώμη: ενώ γλώσσες όπως η αγγλική, η γερμανική και η τουρκική κερδίζουν έδαφος, αξιοπιστία και δημοτικότητα, τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει φοιτητικές διαμαρτυρίες κατά της επιβολής της υποχρεωτικής διδασκαλίας της ιταλικής γλώσσας.

Και γι’ αυτόν τον λόγο που συχνά παρερμηνεύεται ή παραμελείται στον κόσμο της γεωπολιτικής ανάλυσης, οι μεγάλες περιφερειακές και εξωπεριφερειακές δυνάμεις ενδιαφέρονται για τη μοίρα των Τιράνων και της αδερφής της Πρίστινα, κερδίζοντας έδαφος από την απώλεια εξουσίας και επιρροής της Ιταλίας.

Με βάση το άρθρο, τονίζεται και πάλι η σημασία του ελέγχου των αλβανικών εδαφών, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια σημαντική θέση στα Βαλκάνια, τα οποία, από την άλλη πλευρά, ως η αχίλλειος φτέρνα της Ευρώπης, είναι απαραίτητα για την κατάσταση της πολιτικής δυναμικής της ηπείρου.

 

Τουρκία και ΗΠΑ

 


Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι παράγοντες που κατάφεραν να επωφεληθούν περισσότερο από τη μετα-γιουγκοσλαβική μεταπολεμική δυναμική, η πρώτη στο πλαίσιο της νεο-οθωμανικής διεύρυνσης στα Βαλκάνια και η δεύτερη στο πλαίσιο της διεύρυνσης της Ατλαντικής Συμμαχίας και συγκράτηση της Σερβίας, αλλά ένα μεγάλο πλήθος χωρών συμμετέχει ήδη στον Διαγωνισμό Ελέγχου της Καρδιάς της Ζώνης του Αετού,

 Αυτές περιλαμβάνουν : Κίνα, Ισραήλ, Ιράν, αραβικές-μοναρχίες του Κόλπου, Γαλλία, Γερμανία και το Βατικανό.

 

Ένας από τους κύριους στόχους αυτής της δημοσίευσης είναι να επιστήσει την προσοχή της ιταλικής κυβέρνησης στην απώλεια της ισχυρής επιρροής που είχε στην Αλβανία ακριβώς για τους προαναφερθέντες λόγους.

«Λόγω λανθασμένων επιλογών, αμέλειας και έλλειψης προνοητικότητας εκ μέρους της άρχουσας τάξης του Bel Paese. Το θέμα είναι ότι η απώλεια των Τιράνων ισοδυναμεί με το χάσιμο μιας πολύτιμης θέσης στην Αδριατική και τα Δυτικά Βαλκάνια, γράφει η InsideOver.

Πηγή: The Hellenic Information Team

thumbnail
About The Author

0 comments