Το μεγάλο οδικό έργο που θα συνδέσει Ελλάδα και Βουλγαρία

Το μεγάλο οδικό έργο που θα συνδέσει Ελλάδα και Βουλγαρία

Της Ελένης Μπότα

Σε νέα δημοπράτηση κάθετου άξονα που θα συνδέει την Εγνατία Οδός με τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα προχωρά η Εγνατία Οδός ΑΕ. 

Πρόκειται για τον "Κάθετο Άξονα 70 Εγνατίας Oδού: Τμήματα : "Εχίνος – Μελίβοια" & "Μελίβοια – Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα", υποτμήμα: "Παράκαμψη Μελιβοίων - Δημάριο". Η προσφορές θα κατατεθούν στις 22/9 και ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 39,3 εκατ. ευρώ (προ ΦΠΑ). 

Ο Κάθετος Άξονας "Ξάνθη - Εχίνος - Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα" συνδέει την Εγνατία Οδό με τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα σε θέση νέου μεθοριακού σταθμού. Αποτελεί τμήμα του Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου και με την κατασκευή του θα συνδεθεί το Σμόλιαν και το Ρούντοζεμ της Βουλγαρίας με τον οδικό άξονα προς Ξάνθη, μέσω της υφιστάμενης οδού, και κατ’ επέκταση με τον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας οδού μέσω των Α.Κ. Βανιάνου και Α.Κ. Βαφέικων.

Η κατασκευή του έργου αφορά μήκος χάραξης 10,76 χλμ. περίπου και περιλαμβάνει:

Α) την κατασκευή τμήματος νέας χάραξης για την Παράκαμψη του οικισμού Μελίβοια, συνολικού μήκους 2,11 χλμ., από τη Χ.Θ. 5+836,05 του τμήματος 70.2.1 "Εχίνος – Μελίβοια" επί της υφιστάμενης οδού Εχίνου – Μελιβοίων και πέρας τη Χ.Θ. 7+947,68 και την κατασκευή των ισόπεδων κόμβων προς Μελίβοια-ανατολικά και προς Αιμόνιο/Μελίβοια-δυτικά και

Β) την βελτίωση – αναβάθμιση της υφιστάμενης οδού με τοπικές παραλλαγές της χάραξης όπου απαιτείται, από Μελίβοια έως Δημάριο, μήκους 8,65 χλμ. περίπου, από τη Χ.Θ. 0+000 έως τη Χ.Θ. 8+646 του τμήματος 70.2.2 "Μελίβοια –Δημάριο - Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα", την κατασκευή των ισόπεδων κόμβων Κοτύλης και Δημαρίου και την προσαρμογή στο υπό κατασκευή έργο από Δημάριο έως Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα.

Το έργο περιλαμβάνει την πλήρη κατασκευή της αρτηρίας, σύμφωνα με τη Διακρατική Συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας. Η ταχύτητα μελέτης στο τμήμα αυτό κυμαίνεται από 40 έως 60 χλμ/ώρα κατά περιοχές, λόγω του έντονου ορεινού αναγλύφου. 

Να σημειωθεί ότι η Εγνατία Οδός, την τροφοδοτούν 9 κάθετοι άξονες, οι οποίοι, σαν τμήματα των Πανευρωπαϊκών Διαδρόμων, εξασφαλίζουν τη σύνδεση της Ελλάδας με τις Βαλκανικές χώρες και την Ευρώπη.

Οι Κάθετοι αυτοί Άξονες, οδηγούν από την Εγνατία Οδό προς τα σύνορα με την Αλβανία (προς Τίρανα), προς τη Δυτική Βουλγαρία (προς Σόφια), προς την Ανατολική Βουλγαρία (Μπουργκάς) και προς την ΠΓΔΜ (προς Σκόπια).

Με την ολοκλήρωση των αξόνων αυτών, μειώνεται σημαντικά η απόσταση και ο χρόνος απόκρισης, με αποτέλεσμα σε περίπου τρεις ώρες να μπορεί κάποιος να φθάσει από τις πρωτεύουσες των χωρών της Νότιας Βαλκανικής στη Θεσσαλονίκη, με προφανή οικονομικά οφέλη για την χώρα και ειδικότερα για την Βόρεια Ελλάδα.

Η Εγνατία Οδός ΑΕ έχει αναλάβει, παράλληλα με τον κύριο άξονα, τη διαχείριση της μελέτης και της κατασκευής τριών βασικών Κάθετων Αξόνων, από τους 9 που την τροφοδοτούν.

Πρόκειται για τους άξονες:

Σιάτιστα-Ιεροπηγή-Κρυσταλλοπηγή (Αλβανία- Πανευρωπαϊκός Διάδρομος VIII), συνολικού μήκους 72 χλμ.

Θεσσαλονίκη- Σέρρες- Προμαχών (Βουλγαρία- Πανευρωπαϊκός Διάδρομος IV), συνολικού μήκους 96 χλμ.

Αρδάνιο- Ορμένιο (Βουλγαρία- Πανευρωπαϊκός Διάδρομος ΙΧ), συνολικού μήκους 124 χλμ.

Από τον Ιούλιο του 2006, η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., ανέλαβε την μελέτη και κατασκευή τριών ακόμη Κάθετων Αξόνων:

Κομοτηνή-Νυμφαία-Ελληνο-Βουλγαρικά Σύνορα (Βουλγαρία-Πανευρωπαϊκός Διάδρομος ΙΧ)

Ξάνθη- Εχίνος -Ελληνο-Βουλγαρικά Σύνορα (Βουλγαρία)

Σέρρες – Δράμα – Καβάλα.

Πηγή: https://www.capital.gr/

thumbnail
About The Author

0 comments