Στην αμυντικά και γεωπολιτικά κρίσιμη σήμερα ελληνογαλλική συνάντηση τον τόνο έδωσε -και όχι απλώς χρονικά ως πρώτη- η σύναψη στρατηγικής εταιρικής σχέσης για συνεργασία σε άμυνα και ασφάλεια μεταξύ των δύο χωρών. Αυτή υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμύνης και των δύο χωρών, παρουσία των Κ. Μητσοτάκη και Εμ. Μακρόν. Η συμφωνία αυτή -αναμένουμε το πλήρες κείμενο- δείχνει ότι η διμερής συνεργασία δεν περιορίζεται σε αγορά εξοπλισμών αλλά περιλαμβάνει στρατηγική προοπτική.
Ο κ. Μακρόν αναφέρθηκε στη συμφωνία που όπως είπε έχει μεγάλο ιστορικό βάθος και έχουν προηγηθεί σχετικές δηλώσεις το 2008 και το 2015. Από το 2020 όμως οι σχετικές συζητήσεις αναθερμάνθηκαν και κράτησαν πολύ καιρό. Η τρέχουσα συμφωνία στηρίζεται στην προστασία της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των δύο χωρών, και επιβεβαιώνεται με τις αγορές γαλλικών οπλικών συστημάτων. Θα διαφανεί πως η συνεργασία αυτή θα ενισχυθεί σε βιομηχανικό επίπεδο και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο ίδιος είπε πως οι δύο χώρες έχουν υποχρέωση εντός ΝΑΤΟ και Ε.Ε. για την στήριξη της κοινής ασφάλειας και ειρήνης. Και θα δράσουν από κοινού για αυτούς τους στόχους σε Ευρώπη, Μεσόγειο, Αφρική, Βαλκάνια.
Ο κ. Μακρόν τόνισε πως είναι σημαντικό ότι η συνεργασία των δύο χωρών γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και εντός των στενών ιστορικών σχέσεων, που εδώ και δύο αιώνες έχει φέρει τα δύο κράτη κοντά. Η Γαλλία εδώ και αιώνες μάχεται για την ανεξαρτησία της Ελλάδος και θα συνεχίσει να το κάνει. Έτσι η συμφωνία είναι σε απόλυτη συνάφεια με τις αρχές μας. «Παρακαλώ δεχθείτε την αλληλεγγύη της Γαλλίας» είπε απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό.
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η συμφωνία ενισχύει μια γνωστή πραγματικότητα. Ότι δηλαδή οι δύο χώρες έχουν στενή συμμαχική σχέση, πέρα από τις τυπικές αμοιβαίες υποχρεώσεις εντός ΝΑΤΟ και Ε.Ε. «Διαχρονικά Ελλάδα και Γαλλία έχουν δεσμούς που τους διαπερνούν κοινές αξίες, ανάμεσα τους, η προάσπιση του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας». Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη, είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για μια ήπειρο που «επιτέλους θα ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη».
Σε ότι αφορά τα εξοπλιστικά: Αποκτάμε 3 φρεγάτες FDI με option ακόμη 1.
Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας γαλλικά ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μιλάμε για τις νέες φρεγάτες, αυτές είναι διάδοχοι των πλοίων «Υδρα», «Σπέτσες» και «Ψαρά» που είχε παραγγείλει ο Τρικούπης από τη Γαλλία. Μιλάμε για τα Rafale, δηλαδή για τους διαδόχους των πρώτων πολεμικών ελληνικών αεροπλάνων που προμηθεύθηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος από τη Γαλλία».
0 comments