background

Ελεύθερος Αρθρογράφος

Συμφωνία για 4 plus βάσεις των ΗΠΑ και το πολιτικό μήνυμα της επιστολής Μπλίνκεν

Το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ στο λιμάνι της Σούδας
Το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ στο λιμάνι της Σούδας  ΙΝΤΙΜΕ
Στις ΗΠΑ βρίσκεται από σήμερα ο Νίκος Δένδιας. Τι θα περιλαμβάνει τελικά η νέα συμφωνία για τις βάσεις και ποιες "εγγυήσεις" για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας εξετάζουν οι Αμερικανοί.

Το Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, δηλαδή της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις, αναμένεται να υπογράψει αύριο με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται από σήμερα στην Ουάσινγκτον.

Η συμφωνία θα αφορά τελικά σε τέσσερις... και βάλε βάσεις των ΗΠΑ στη χώρα μας. Ειδικότερα θα προβλέπει την επέκταση της συμφωνίας για τη βάση της Σούδας. Μόνιμη βάση στο Στεφανοβίκειο. Εκ νέου βάση στο Λιτόχωρο. Και μία νέα βάση στην Αλεξανδρούπολη, κοντά στα χερσαία σύνορα του Έβρου με την Τουρκία.

Θα περιλαμβάνει όμως σύμφωνα με πληροφορίες και αναφορά/πρόβλεψη για δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων σε ελληνικά νησιά στο μέλλον. Σε ποια νησιά, δεν αποσαφηνίζεται, ωστόσο για προφανείς λόγους δεν θα μπορούσαν να είναι σε κάποια από τα νησιά που είναι αποστρατικοποιημένα με βάση τη συνθήκη της Λωζάννης.

Ιδίως η νέα βάση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη θεωρείται από την ελληνική κυβέρνηση ως μελλοντική ασπίδα απέναντι στην Τουρκία στον Έβρο, δεδομένου ότι (με εξαίρεση τη Συρία) πουθενά στον κόσμο δεν έχει γίνει επίθεση σε αμερικανική βάση.

Οι ΗΠΑ βεβαίως ενδιαφέρονται για την Αλεξανδρούπολη ως κόμβο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Επίσης, η επιλογή τοποθεσίας έχει να κάνει με τη δυνατότητα ταχείας μεταφοράς και στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, παρακάμπτοντας τα Στενά. Όμως στην Αθήνα εκτιμούν ότι από τη στιγμή που θα υπάρχει αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει καν να επαναλάβει τα γεγονότα των αρχών του 2020.

Η συμφωνία τελικά θα είναι πενταετής, με δυνατότητα ανανέωσης ή καταγγελίας, παρά τις αμερικανικές πιέσεις για επ’ αόριστον παράταση, κάτι που δεν θα μπορούσε βέβαια να δεχθεί καμία ελληνική κυβέρνηση.

Διπλωματικές ζυμώσεις για την επιστολή Μπλίνκεν

Ιδιαίτερη πολιτική σημασία θα έχει και το περιεχόμενο της επιστολής του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών που αναμένεται να συνοδεύσει το πρωτόκολλο και θα αποτελέσει ουσιαστικά μονομερή πολιτική δέσμευση των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν έχουν υπάρξει δύο αντίστοιχες τέτοιες επιστολές υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ: Η πρώτη από τον Χένρι Κίσινγκερ το 1976 στον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Δημήτρη Μπίτσιο. Και η δεύτερη τον Ιανουάριο του 2020 από τον Μάικ Πομπέο προς τον κ. Δένδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται το ενδεχόμενο στη νέα επιστολή Μπλίνκεν προς Δένδια να υπάρχει αναφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, κάτι που θα συνιστούσε αμερικανική κάλυψη για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, αλλά και για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Και αυτό την ώρα που η Τουρκία προκαλεί ξανά δημοσιεύοντας νέο χάρτη περιοχής πιθανών ερευνών του Oruc Reis, ο οποίος αγνοεί τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου και την ίδια την ύπαρξη του Καστελόριζου, αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, στο πλαισιο της “Γαλάζιας Πατρίδας”.

Υπενθυμίζεται ότι το 1976 ο Κίσινγκερ είχε διαβεβαιώσει την Τουρκία ότι οι ΗΠΑ δεν θα στήριζαν το ελληνικό δικαίωμα επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια. Ενώ ο Πομπέο είχε αποδοκιμάσει τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας.

Βέβαια, οι παλιότερες επιστολές Κίσινγκερ και Πομπέο ουδέποτε εμπόδισαν την Τουρκία να συνεχίσει τις προκλήσεις, ούτε ακύρωσαν την αμερικανική στρατηγική για τις “γκρίζες ζώνες”, επομένως πρέπει κανείς πάντα να κρατά μικρό καλάθι, ακόμη και εάν τελικώς ο Μπλίνκεν κάνει ένα βήμα παραπέρα στη στήριξη των ελληνικών θέσεων.

Το πρόγραμμα Δένδια στις ΗΠΑ

Σήμερα Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον Βουλευτή (Congressman) John Sarbanes, καθώς και με τον Γερουσιαστή Chris Van Hollen.

Επιπλέον, θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ Yair Lapid, ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στην Ουάσιγκτον και θα παραβρεθεί σε δεξίωση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.

Την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου θα μεταβεί στο State Department, όπου θα έχει αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Οι δύο Υπουργοί θα εγκαινιάσουν, με εισαγωγικές παρεμβάσεις τους τον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου.

Οι δηλώσεις αναμένεται να ξεκινήσουν περίπου στις 16:45 ώρα Ελλάδας και θα μεταδοθούν απευθείας από τον ιστότοπο του Αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η υπογραφή του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τον Εμιρατινό ομόλογό του Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan, ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στην Ουάσιγκτον.

Τέλος, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Center for European Policy Analysis με θέμα το ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή:  News247.gr 

thumbnail
About The Author

0 comments