Αλγερία και Μαρόκο ετοιμάζονται για πόλεμο


«Αλγερία και Μαρόκο ετοιμάζονται για πόλεμο... 3 μέτωπα  που πυροδοτούν την κρίση»

Ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Βλαντιμίρ Οντιντσόφ επεσήμανε σε άρθρο του την έντονη επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Αλγερίας και Μαρόκου, η οποία έχει φτάσει στο βαθμό της ετοιμότητας των δύο χωρών για πολεμική σύγκρουση, επισημαίνοντας 3 μέτωπα τα οποία μπορούν να πυροδοτήσουν την κρίση των δύο χωρών της βόρειας Αφρικής, γράφει αραβικό δημοσίευμα.

 Μήλον της έριδος η Δυτική Σαχάρα

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε από το New Eastern Outlook το Σάββατο, ο Οντιντσόφ δήλωσε ότι η Αλγερία κατηγορεί το Μαρόκο για επιθετικότητα κατά της περιοχής της Δυτικής Σαχάρας, την οποία το Μαρόκο θεωρεί ως εξαρτημένη περιοχή, ενώ η Αλγερία την αναγνωρίζει ως ανεξάρτητο κράτος, θεωρώντας ότι η επιβίωσή της εντός των συνόρων του Μαρόκου δεν είναι παρά μια επίδραση της ισπανικής αποικιοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι η Αλγερία δεν επιθυμεί πόλεμο με το Μαρόκο, αλλά είναι έτοιμη να το κάνει, ειδικά με την αυξανόμενη ανησυχία της για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τελ Αβίβ και Ραμπάτ μετά την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας τον Νοέμβριο του 2021.

Ο Ρώσος αναλυτής θεώρησε τις στρατιωτικές σχέσεις του Μαρόκου με το Ισραήλ ως δεύτερο μέτωπο για την ανάφλεξη ενός πιθανού πολέμου με την Αλγερία, σημειώνοντας ότι η προσέγγιση του Μαρόκου με το Ισραήλ, μετά την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ τους ως μέρος μιας συμφωνίας που συνήφθη με την ενεργό συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών τον Δεκέμβριο του 2020, δέχεται αυστηρή κριτική στην Αλγερία.

Εξήγησε ότι η Αλγερία απορρίπτει οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ έως ότου δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, παρά το γεγονός ότι ορισμένες αραβικές χώρες έχουν ήδη αμβλύνει τη στάση τους στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Όσον αφορά το τρίτο μέτωπο που πυροδοτεί την κρίση μεταξύ Αλγερίας και Μαρόκου, ο Οντιντσόφ πιστεύει ότι εκπροσωπείται στις ενέργειες του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) σχετικά με τη σύγκρουση στη Δυτική Σαχάρα, ειδικά αφού η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε  τη Μαροκινή κυριαρχία στην περιοχή στα τέλη του 2020.

Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, αρκετές αφρικανικές χώρες άνοιξαν προξενεία στη Δυτική Σαχάρα και έτσι ανακοίνωσαν την υποστήριξή τους στο Μαρόκο, χάρη στη γαλλική πίεση στις πρώην αποικίες στην Κεντρική και Δυτική Αφρική, με ρητή υποκίνηση της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τον Ρώσο αναλυτή.

Οι πόροι φυσικού αερίου 

Ο Ρώσος αναλυτής πιστεύει ότι ο συνδυασμός της ιστορικής ιδεολογίας της Αλγερίας και των μεγάλων πόρων φυσικού αερίου της επιτρέπει να αντισταθεί επιτυχώς σε κάθε εξωτερική πίεση, ακόμη και αν αυτή προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Δυτική Ευρώπη και τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

 Επεσήμανε ότι η Αλγερία είναι πολύ επιφυλακτική με τις προσπάθειες των χωρών του ΝΑΤΟ, ιδίως της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, να παρέμβουν στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν  δήλωσε τον Ιούνιο του 2021 ότι η Αλγερία δεν είναι έτοιμη να είναι η επόμενη μετά τη Συρία στη λίστα της Ουάσιγκτον και δεν μπορεί να επαναλάβει τη μοίρα του «Καντάφι» και επομένως «δεν θα προδώσει ποτέ τη συμμαχία της με τη Ρωσία».


Σχετικά με τις επιπτώσεις της έξαρσης της εχθρότητας μεταξύ Αλγερίας και Μαρόκου, ο Ρώσος αναλυτής επισημαίνει ότι οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών θεωρούνται παραδοσιακά οι ισχυρότερες στο Μαγκρέμπ και από τις ισχυρότερες στην Αφρική, καθώς καθεμία από αυτές έχει αγοράζοντας σύγχρονα όπλα υψηλής τεχνολογίας και χτίζοντας τις αμυντικές τους ικανότητες.


Οι εξοπλισμοί των δύο χωρών


Μόνο τα τελευταία 15 χρόνια, η Αλγερία έχει υπογράψει μια σειρά από σημαντικές συμβάσεις αγοράς όπλων με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών Su-30, των συστημάτων αεράμυνας S-300, S-400 και S1 Pantsir, καθώς και 600 τανκς από τη Ρωσία. 90, 300 τεθωρακισμένα οχήματα πεζικού Terminator και αρκετές χιλιάδες γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα Fuchs.

Αντίθετα, το Μαρόκο διαθέτει μια παρόμοια ένοπλη δύναμη, της οποίας ο πυλώνας είναι 400 σύγχρονα άρματα μάχης Abrams και 3000 άρματα μάχης παλαιότερων μοντέλων.

Και το φθινόπωρο του 2021, δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο μαροκινός στρατός είχε αγοράσει ισραηλινά drones «IAI Heron» και «Harop kamikaze » .

Εδώ, ο Οντιντσόφ επισημαίνει ότι ο αλγερινός στρατός βασίζεται στο σοβιετικό-ρωσικό μοντέλο, ενώ ο μαροκινός στρατός μοιάζει πολύ με ένα αντίγραφο του αμερικανικού στρατού.

Καταστροφική  η σύγκρουση για τη Μεσόγειο

Ο Ρώσος αναλυτής ισχυρίζεται ότι μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Αλγερίας και Μαρόκου θα ήταν καταστροφική για ολόκληρη την περιοχή, καθώς μια τέτοια κλιμάκωση «θα μπορούσε να πλήξει τις τιμές του φυσικού αερίου, κάτι που θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα οδυνηρό για την Ευρώπη».

 Επιπλέον, η Μεσόγειος είναι ένα παγκόσμιο στρατηγικό σημείο και σε περίπτωση εχθροπραξιών μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, χιλιάδες Μαροκινοί και Αλγερινοί διασκορπισμένοι σε όλη την Ευρώπη, θα παρασυρθούν στη σύγκρουση, πράγμα που σημαίνει κρίσεις που μπορεί να επηρεάσουν το ίδιο το ευρωπαϊκό εσωτερικό.

Έτσι, η κύρια πρόκληση σήμερα, σύμφωνα με τον Ρώσο αναλυτή, είναι να μειωθούν οι διπλωματικές εντάσεις μεταξύ Μαρόκου και Αλγερίας, ιδίως με τον περιορισμό των ξένων επεμβάσεων υπέρ του Μαρόκου, όπως έκανε στο παρελθόν η κυβέρνηση Τραμπ.


The New Khalij.news

 Πηγή: https://www.echedoros-a.gr

thumbnail
About The Author

0 comments