Συνεχίζεται ο αποκλεισμός στη Σιέρα Λεόνε λόγω έμπολα. Καταγγελίες για το ρόλο του ΠΟΥ.



Συνεχίζεται η επιβολή τριήμερου αποκλεισμού στη Σιέρα Λεόνε προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού Έμπολα, με τις αρχές να διατάζουν το σύνολο του πληθυσμού να παραμείνει στα σπίτια του.

Υπάρχει μια εξαίρεση δύο ωρών σήμερα Παρασκευή για να επιτρέψουν στις Μουσουλμάνους να προσευχηθούν και  πέντε ωρών για τους Χριστιανούς την Κυριακή.



Στο μεταξύ,οι εθελοντές πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα, ψάχνουν για ανθρώπους με συμπτώματα της νόσου και υπενθυμίζουν στους πολίτες πως πρέπει να παραμείνουν στις οικίες τους για την ασφάλειά τους. Την ίδια ώρα δεκάδες νέα κρούσματα εξακολουθούν να αναφέρονται στη Σιέρα Λεόνε κάθε εβδομάδα,όπως μας ενημερώνει το BBC.

Οι τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται περισσότερο από Έμπολα - Σιέρα Λεόνε, Λιβερία και Γουινέα - έχουν θέσει ως στόχο τους να μην παρουσιάσουν νέα κρούσματα από τα μέσα του επόμενου μήνα.
Η επιδημία έχει σκοτώσει περισσότερους από 10.000 ανθρώπους στις τρεις χώρες κατά το προηγούμενο έτος.

Παράλληλα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε έκθεση που δημοσιοποίησαν πριν από λίγες ημέρες οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) καταγγέλλουν ότι ο ΠΟΥ, αγνόησε τις πρώτες εκκλήσεις τους για βοήθεια και άμεση αντίδραση. Όταν ψηφίστηκε τελικά τον Αύγουστο η «παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία» περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι ήταν ήδη νεκροί αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση, κατηγορώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι ανταποκρίθηκε μόνο «όταν ο ιός Έμπολα έχει γίνει μια απειλή για τη διεθνή ασφάλεια».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν εφαρμόσει κολοσσιαία προγράμματα στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στη δυτική Αφρική (Λιβερία Γουινέα και Σιέρα Λεόνε) με περισσότερους από 1.300 εθελοντές και 4.000 τοπικούς υπαλλήλους, για τη δημιουργία και στελέχωση κέντρων νοσηλείας με 250 κλίνες.

Όπως ανέφερε η οργάνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρά τις προσπάθειές της 2547 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους. «Ακόμη και στις περισσότερες εμπόλεμες ζώνες, οι ασθενείς δεν χάνονται τόσο εύκολα σε τόσο λίγο χρόνο», σύμφωνα με την έκθεση.

«Το ιατρικό προσωπικό δεν ήταν προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει μια κατάσταση όπου τουλάχιστον το 50% των ασθενών πεθαίνει από την ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία», λέει η οργάνωση των ΓΧΣ.

Εμείς, εδώ,  οφείλουμε να υπενθυμίσουμε πως η εταιρεία Johnson & Johnson, που εργάζεται για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του Εμπολα, έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι φαρμακευτικοί όμιλοι αναζητούν τρόπους συνεργασίας για να μπορέσουν να διαθέσουν εκατομμύρια δόσεις εντός του 2015.

Ταυτόχρονα, ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει ότι η επιδημία του Έμπολα κινδυνεύει να προκαλέσει, αν δεν προκάλεσε ήδη, επισιτιστική κρίση στις χώρες της Δυτικής Αφρικής. Χατακτηριστικό παράδειγμα η τιμή της μανιόκας στην αγορά της πρωτεύουσας της Λιβερίας που αυξήθηκε κατά 150% τις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου, που παρουσιάστηκε και η μεγαλύτερη έξαρση του ιού, ενώ η υποτίμηση του νομίσματος στη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση των τιμών.

«Ο ιός Έμπολα θα μπορούσε να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία » είχε δηλώσει ο προέδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, μια δήλωση που φαίνεται πως ενεργοποιήσε τον Μπιλ Γκέτις. Ο αμερικανός πρώην πρόεδρος της Microsoft, στο 63ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής, στη Νέα Ορλεάνη, δήλωσε πως προσφέρει περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια για τη καταπολέμηση διαφόρων επιδημιών στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, αύξησε την οικονομική βοήθεια κατά του έμπολα σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε ζητήσει από τη Γερουσία αποδέσμευση 6,2 δισεκατομμυρίων δολλαρίων για την αντιμετώπιση του ιού.

Πολλοί αναλυτές,μάλιστα,θεωρούν ότι με την αφορμή του ιού, οι ΗΠΑ θα διεισδύσουν στην πλούσια σε μεταλλεύματα Αφρική σε μια προσπάθεια να διώξουν την Κίνα, τη δύναμη που τους ανταγωνίζεται στην οικονομία. Ως απάντηση, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε ότι η χώρα του συμβάλει με το ποσό των 82 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της επιδημίας στις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο από τον Έμπολα. Συνολικά, το Πεκίνο είχε ανακοινώσει πως θα έδινε 500 εκατομμύρια γουάν (82 εκ. δολάρια) στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, καθώς και σε διεθνείς οργανισμούς.

Δυστυχώς όλα τα παραπάνω έλαβαν χώρα αφούτα κρούσματα του έμπολα πέρασαν και άλλες ηπείρους.Μόνο τότε, δηλαδή, παρατηρήσαμε μια συντονισμένη κινητοποίηση των πολιτικών και οικονομικών ηγετών του κόσμου ενάντια στην επιδημία του ιού. «Αν οι άνθρωποι που μολύνονταν από τον έμπολα ήταν λευκοί, τότε το πρόβλημα θα λυνόταν » είχαν υποστηρίξει στην αρχή του ξεσπάσματος πολλοί αφρικανοί δημοσιογράφοι.



Geopolitics Editorial Team 
thumbnail
About The Author

0 comments