Το «Δόγμα Ομπάμα» σημαίνει την εγκατάλειψη της Μέσης Ανατολής



Απόδοση κειμένου-επιμέλεια: Αριστέα Τσσαμαδιά
Ο πρόεδρος Barack Obama απέκτησε τελικά το πλαίσιό του για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, και τώρα πρέπει να πείσει το Κογκρέσο να αποτραβήξει το αίτημά του για μια θετική ή αρνητική ψήφο στο τελικό πακέτο.

Θα είναι μια δύσκολη αγοροπωλησία: ήδη από τώρα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας δεν συμφωνεί καν με τον Ομπάμα σχετικά με το τι θα σημάνει η συμφωνία τόσο για την περιοχή όσο και για όλο τον κόσμο..
Σε μια συνέντευξη μαζί μου την προηγούμενη εβδομάδα, πριν η διοίκηση του Ομπάμα ανακοινώσει το σημαντικό βήμα ανάμεσα στο Ιράν και τις κύριες παγκόσμιες δυνάμεις, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Bob Corker είπε ότι εκείνος είχε φανταστεί τους πρωταρχικούς στόχους του Προέδρου στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης όχι μόνο της προώθησης από τον Ομπάμα της συμφωνίας με το Ιράν αλλά και του δισταγμού του να εμπλακεί στη Συρία, και της μεταχείρισης των Αράβων συμμαχων του και του Ισραήλ. Ο Corker είπε ότι ο Obama απλά θέλει να «βγει» από την περιοχή.
« Έχει γίνει πολύ εμφανές αυτό που κάνει η διοίκηση σχετικά με τη Μέση Ανατολή», είπε ο Corker. «Οι βλέψεις της διοίκησης είναι ότι ώστε να απεμπλακούμε από τη Μέση Ανατολή, χρειάζεται να απομακρυνθούμε από τη σχέση μας με το Ισραήλ και χρειαζεται να ευθυγραμμιζόμαστε περισσότερο με το Ιράν, ώστε να δημιουργήσουμε αυτήν την ισορροπία στη Μέση Ανατολή ανάμεσα στο Ιράν και την επιρροή του και της Αραβικής Σουνιτικής επιρροής στην περιοχή». Πρόσθεσε: «Αυτή φαίνεται να είναι η στρατηγική μας. Και αυτό είναι που προκαλεί όλη αυτήν την αναταραχή στην περιοχή».
Σύμφωνα με τον Corker, η Συμφωνία με το Ιράν αποτελεί τον κύριο πυλώνα της προσπάθειας του Ομπάμα να αλλάξει την ισορροπία ισχύος προς όφελος του Ιράν και τότε να ακυρώσει το ρόλο της Αμερικής στην περιοχή. Όμως εκείνος είπε ότι τo σχέδιo του Ομπάμα μοιραία ελαττωματικό γιατί το Ιράν δεν έχει καμία πρόθεση να προβεί σε μεταρρυθμίσεις. «Οι συζητήσεις του P5+1 έχουν ως κεντρικό αυτό το ζήτημα», είπε ο Corker. «Το πρόβλημα με αυτό σήμερα είναι πράγματι . ότι το Ιράν δεν έχει αλλάξει τη συμπεριφορά του. Για αυτό βλέπεις τόσα πολλά να συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή.
Ο Obama και ο Corker έχουν προσπαθήσει να συνεργαστούν όσο οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν εισέρχονται στην τελική φάση.Τα σχέδια του Corker plans να προχωρήσει με τη νομοθεσία του που θα επιτρέπει ένα διάστημα 60 ημερών για την αναθεώρηση κάθε συμφωνίας που υπογράφει ο Ομπάμα με το Ιράν, πριν αυτή τεθεί σε ισχύ. Ο Λευκός Οίκος έχει υποσχεθεί να ασκήσει βέτο σε αυτό το νομοθέτημα , αλλά ο ομπάμα είπε σε μια συνέντευξή του στους New York Times με τον Thomas L. Friedman ότι εκείνος ήταν ανοιχτός στο να δουλέψει με τον Corker σε μια αναδιατύπωση που θα επιτρέπει στο Κογκρέσο να εκφέρει τις απόψεις του χωρίς να εμποδίζει τη δυνατότητα του Προέδρου να κατευθύνει την εξωτερική πολιτική.
Στη συνέντευξη των Times, ο Obama είπε ότι η συμφωνία με το Ιράν, αν πραγματοποιηθεί, θα είναι καλή συμφωνία ακόμα και αν το Ιράν δεν αλλάξει τη συμπεριφορά του. Όμως εκείνος πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι μια συμφωνία θα αλλάξει τη σελίδα τόσο στο εσωτερικό του Ιράν και στη σχέση του Ιράν με τις ΗΠΑ. «“Ήμουν πολύ ξεκάθαρος ότι το Ιράν δεν θα αποκτoύσε πυρηνικά όπλα απ’όσο είναι στο χέρι μου, και νομίζω ότι εκείνοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι το εννοούμε», είπε ο Ομπάμα. «Όμως το λέω αυτό ελπίζοντας πως μπορούμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διπλωματική συμφωνία- και ότι αυτή θα σημάνει μια νέα εποχή για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν- και είναι εξίσου σημαντικό, με τον καιρό να δημιουργηθεί μια νέα εποχή στις σχέσεις του Ιράν με τους γείτονές του».
Ο Ομπάμα όρισε το ίδιο του το δόγμα ως: «εμείς θα δεσμευτούμε, αλλά θα διαφυλάξουμε όλες τις δυνατότητές μας». Oι κύριες ανησυχίες της Αμερικής στην περιοχή δεν περιλαμβάνουν πλέον το πετρέλαιο ή εδαφικά ή στρατηγικά συμφέροντα, είπε ο Πρόεδρος. «Τα ενδιαφέροντά μας με αυτήν την έννοια είναι πράγματι να βεβαιωθούμε ότι η περιοχή λειτουργεί», είπε. «Και αν λειτουργεί σωστά, τότε θα τα πάμε καλά».
Σχετικά με το Ισραήλ και τα Αραβικά κράτη, ο Ομπάμα αρνήθηκε ότι εκείνος απομακρύνεται από αυτούς τελείως. Είπε ότι τα σουνιτικά αραβικά κράτη πρέπει να προβούν σε περισσότερες πολιτικές μεταρρυθμίσεις και να ανταποκριθούν στις ανησυχίες των λαών τους. «Όταν θα πρόκειται για εξωτερική επίθεση , πιστεύω ότι θα είμαστε εκεί για τους φίλους μας», είπε ο Ομπάμα. «Όμως πιστεύω ότι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν δεν προέρχεται από μια πιθανή εισβολή του Ιράν . Θα προέρχεται από τη δυσαρέσκεια μέσα στις ίδιες τις χώρες».
Ο Corker ήταν πιο ήπιος για τις συζητήσεις με το Ιράν περισσότερο από κάθε άλλο Ρεπουμπλικάνο συνάδελφό του. Αρνήθηκε να προσθέσει το ονομά του στο γράμμα που 47 συνάδελφοί του έστειλαν στο ιρανικό καθεστώς υποσχόμενοι να ακυρώσουν κάθε συμφωνία αφού ο Ομπάμα πάψει να είναι πρόεδρος. Εκείνος έχει εργαστεί με Δημοκρατικούς συμπεριλαμβανομένων των Robert Menendez και Tim Kaine για τη δημιουργία νομοθεσίας που θα ενισχύσει την υποστήριξη από τα δύο μέρη.
Όμως ο Corker και ο βασικά διαφωνούν σχετικά με την επίδραση που θα έχει η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν στην περιοχή. Ο Ομπάμα πιστεύει ότι θα είναι εποικοδομητική, ο Coker πιστεύει ότι θα είναι καταστροφική. Πριν ο Ομπάμα καταφέρει να πείσει το Κογκρέσο να τον εμπιστευτεί σχετικά με μια συμφωνία για την οποία υποστηρίζει ότι θα αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνική βόμβα, θα πρέπει πρώτα να πείσει τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ότι οι απόψεις τους σχετικά με το πώς η συμφωνία θα επηρεάσει τον Κόσμο μπορούν να συμπλεύσουν.
Πηγή: http://icmu.nyc.gr/

thumbnail
About The Author

0 comments