Γεωπολιτική παρτίδα σκακιού.



Η Τουρκία έπαιξε με τη φωτιά καταρρίπτοντας το ρωσικό αεροσκάφος, αλλά προς το παρόν φαίνεται ότι επιτυγχάνει τον πρωταρχικό στόχο της: Μπαίνει επί ίσοις όροις στο παιχνίδι για τη διαμόρφωση των γεωπολιτικών ισορροπιών της περιοχής στην μετά Άσαντ και ISIS εποχή, εμπλέκει ολόκληρη τη Δύση και το ΝΑΤΟ σε μία νέα όξυνση με τη Μόσχα, αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Ηδη η Ρωσία πρότεινε τη δημιουργία κοινό στρατηγικού κέντρου επιχειρήσεων με την Γαλλία και τις ΗΠΑ, στο οποίο μπορεί να συμμετέχει και η Τουρκία. Ο φόβος μιας πιθανής ανάφλεξης αναγκάζει τώρα όλες τις πλευρές να επιδείξουν διαλλακτικότητα, ρίχνοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης. Ομως η ένταση φαίνεται ότι θα κλιμακωθεί.



ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση πήραν το μέρος της Τουρκίας, καλώντας παράλληλα την Αγκυρα να δείξει μετριοπάθεια και να βρεί πεδίο συνεννόησης με τη Μόσχα. Σε κρίσιμη καμπή μπαίνουν πάντως και οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία, καθώς στο σύνθετο παζλ που διαμορφώνεται με ψηφίδες τη ρωσοτουρκική αντιπαράθεση, το συριακό, τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών, προστίθεται τώρα το ζήτημα τηςΟυκρανίας, όπου η κρίση αναζωπυρώνεται.

Η αλληλουχία των γεγονότων και η ανάλυση των στοιχείων δείχνουν ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους ήταν μια προμελετημένη κίνηση της Αγκυρας, προκειμένου να τορπιλίσει την υπό διαμόρφωση συμμαχία Ρωσίας - Δύσης για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την προώθηση των σχεδίων της στην ευρύτερη περιοχή, την οποία θεωρεί ζωτικό χώρος της.

Χρειάζονται τον ISIS

Όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές, η Τουρκία επιδιώκει πρωτίστως να έχει βαρύνοντα λόγο στην επερχόμενη αναδιάταξη του χάρτη της περιοχής και να αποτρέψει εξελίξεις που θα διευκολύνουν τηδημιουργία κουρδικού κράτους στh βορειοανατολική Συρία και το βόρειο Ιράκ.

Αν και επισήμως συμπαρατάσσεται με τους Δυτικούς στον πόλεμο κατά του ISIS, παράλληλα προσπαθεί να τον χρησιμοποιήσει για να εμποδίσει τη συνένωση των κουρδικών περιοχών. Τώρα οι δυνάμεις των τζιχαντιστών ελέγχουν εδάφη που παρεμβάλλονται μεταξύ των συριακών και των ιρακινών κουρδικών περιοχών. Η Αγκυρα έχει κάθε λόγο να θέλει να παραμείνει αυτός ο θύλακας προστατευμένος, ενεργός και ισχυρός.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί Ρώσων και Αμερικανών αποδυνάμωσαν τους τζιχαντιστές, επιτρέποντας να κερδίσουν έδαφος οι ένοπλες κουρδικές οργανώσεις YPG και PYD. Η Άγκυρα θέλει να ανακόψει πάση θυσία την πορεία τους προς τη δημιουργία αυτόνομης κουρδικής περιοχής στη Συρία, εκτιμώντας ότι αυτό θα ήταν η αρχή του τέλους για την εδαφική ακεραιότητα της, καθώς θα ενεργοποιήσει τα 20 εκατ. Κούρδων που κατοικούν στις νοτιοανατολικές περιοχές.

Υπάρχουν βέβαια και τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα, που συναρτώνται με τη διακίνηση του αργού πετρελαίου που αντλείται σε περιοχές ελεγχόμενες από τον ISIS. Στην υπόθεση αυτή εμπλέοκονται τουρκικές επιχειρήσεις, μυστικές υπηρεσίες και παραστρατιωτικοί μηχανισμοί - ακόμη και ο γιός του προέδρου Ερντογάν.

Το μακρύ χέρι της Άγκυρας


Εμπλέκεται επίσης οι ένοπλες ομάδες των Τουρκομάνων, τις βάσεις των οποίων βομβάρδιζε το ρωσικό αεροσκάφος όταν κατερρίφθη από τουρκικά πυρά. Οι ομάδες αυτές μάχονται τα τελευταία χρόνια κατά του καθεστώτος Ασαντ, την ανατροπή του οποίου επιθυμεί και η Αγκυρά.

Η μεγαλύτερη από αυτές τις οργανώσεις είναι ισλαμιστική. Εχει τις ρίζες της σε ένοπλη σουνική ισλαμιστική οργάνωση που είχε δράσει παλαιότερα στο εσωτερικό της Τουρκίας και όπως αναφέρεται σε πολλά δημοσιεύματα, συνδέται τώρα με την ΜΙΤ, την τουρκική μυστική υπηρεσία.

Είναι λοιπόν το "μακρύ χέρι" της Αγκυρας στη Συρία και δρά κατ' εντολή της, παίρνοντας βοήθεια σε όπλα και εφόδια. Λειτουργεί ως πολιτοφυλακή στις περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας που συνορεύουν με την Τουρκία, απ' όπου διέρχονται τα φορτία παράνομου λαθραίου πετρελαίου που εξάγει ο ISIS.

Οι ένοπλοι Τουρκομάνοι συνοδεύουν και προστατεύουν τις αυτοκινητοπομπές βυτιοφόρων που καταλήγουν στο τουρκικό λιμάνι της Αλεξανδρέτας. Η Τουρκία τους χρειάζεται και τους υποστηρίζει, αφ' ενός επειδή μάχονται το καθεστώς Ασαντ και αφ' ετέρου για να διασφαλίζουν τη μεταφορά των φορτίων παράνομου πετρελαίου.

Τις δύο τελευταίες εββομάδες οι Ρώσοι βομβάρδιζαν συνεχώς τις θέσεις τους, που βρισκονται πολυ κοντά στη μεθοριακή γραμμή με την Τουρκία. Αναγκαστικά, τα ρωσικά αεροπλάνα έμπαιναν για κάποια δευρερόλεπτα σε τουρκιό εναέριο χώρο.

Έτσι η Άγκυρα βρηκε αφορμή να χτυπήσει, πραγματοποιώντας μια ριψοκίνδυνη κίνηση στη σκακιέρα των γεωπολιτικών ισορροπιών.

http://www.sofokleousin.gr/
thumbnail
About The Author

0 comments