Οι Πρώτες Γραμμές



Το ιερό ενός σκοπού για να υποστηριχτεί μας θέλει πρωτίστως με ψυχή. Αρετή πρώτα και ύστερα τόλμη. Ο παραδειγματισμός των άλλων έρχεται όταν έχουμε βρει τον δικό μας σκοπό ζωής. Αυτός δεν είναι άλλος από την προσφορά δίχως ιδιοτέλεια. Και για ιδιοτέλεια εννοώ την ανέλιξη μας δίχως την εκπόρνευση της ψυχής μας.
Το να θέσεις τον ευατόν σου επικεφαλής μιας κοινωνικής εκστρατείας έχει αξία μεγαλύτερη από εκείνη της τιμής του περιοδικού. Αν δεν κάνεις όμως το πρόβλημα δικό σου πριν επιχειρήσεις να προτείνεις τη λύση του γίνεσαι εσύ ο ίδιος μέρος του προβλήματος.
Υπό αυτήν την έννοια προτιμώ το ''star system'' της αριστερής φωτογραφίας. Δηλαδή το σύστημα ανθρώπων που έλεγαν λιγότερα και έφερναν εις πέρας τον σκοπό για τον οποίον φωτογραφίζονταν κάνοντας περισσότερα.
Σε αυτούς που με ευκολία θα σπεύσουν να πουν πως ήταν αναγκασμένοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους γιατί είχαν πόλεμο ας γνωρίζουν πως εκ των απεικονιζομένων ο συγγραφέας του μυθιστορήματος «Αργώ» Γιώργος Θεοτοκάς προκειμένου να τον δεχτούν εθελοντή στον πόλεμο, ζήτησε ρουσφέτι απ' τον στρατηγό Σέργιο Γυαλίστρα! Ο Οδυσσέας Ελύτης, κατατάχθηκε ανθυπολοχαγός στην πρώτη γραμμή, ο ηθοποιός Λάμπρος Κωνσταντάρας τραυματίσθηκε σε μάχη και όταν έγινε καλά στα μετόπισθεν, ζήτησε να τον ξαναστείλουν στην πρώτη γραμμή, ο Διονύσης Παπαγιανόπουλος ήταν στην πρώτη γραμμή,ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ο Παντελής Ζερβός, Νίκος Σταυρίδης, ο Λυκούργος Καλλέργης, ο Θάνος Κωτσόπουλος, ο Μάνος Κατράκης, ο Στέλιος Βόκοβιτς, ο Γκίκας Μπινιάρης, ο Νάσος Χριστογιαννόπουλος, ο Φρίξος Θεοφανίδης, ο Μάκης Τζίνης, ο Στέφανος Πήλιος, όλοι με ψυχή λέοντα βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή. 

Από την άλλη πλευρά αμφιβάλλω έντονα αν οι κυρίες ή οι κύριοι που ποζάρουν στη κάτω φωτογραφία (εκτός κάποιων εξαιρέσεων) με αυτό το ύφος της απέραντης συμπόνιας είχαν ποτέ οιαδήποτε επαφή με το θέμα του προσφυγικού εκτός από την τηλοψία.
Τα μόνα μας παραδείγματα ως φάροι πορείας στον σύντομο βίο μας πρέπει να είναι οι άνθρωποι που χαράζουν γραμμές. Τις πρώτες γραμμές! Αυτές είναι και κατά τη γνώμη μου οι μόνες γραμμές της ζωής.

Από αριστερά στη φωτογραφία όρθιοι: Δ. Γαλερίδης (δημοσιογράφος), Γεώργιος Καρτάλης (υπουργός), Δ. Θιβαδόπουλος ( καθηγητής), Γεώργιος Θεοτοκάς ( συγγραφέας), Συμεόνογλου (βιομήχανος) Κώστας Μάγερ (δημοσιογράφος). Καθιστοί: Ευ. Μαγκλιβέρας (βαρύτονος), Λάμπρος Κωνσταντάρας (ηθοποιός) Κώστας Σάμιος ( τενόρος) και Τσαλίκης (έμπορος).

Πέτρος Καψάσκης
Σπούδασε PhD candidate in Cultural Diplomacy στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
thumbnail
About The Author

0 comments