Ερωτηματικά, θλίψη και οργή προκαλεί η πρακτική που έχει υιοθετήσει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο στο τουρκόφωνο δελτίο του χρησιμοποιεί τις… τουρκικές ονομασίες των νησιών του Αιγαίου, κάτι που εδώ και δεκαετίες διεκδικεί η Τουρκία θέλοντας έτσι να υπονομεύσει την ελληνική κυριαρχία στα νησιά.
Έτσι το εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα όπου ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν κι Μουν επισκέφθηκε τη Μυτιλήνη, προσφέροντας και μια μοναδική ευκαιρία προβολής του ελληνικού νησιού το όποιο σηκώνει το βάρος της προσφυγικής κρίσης, με ευθύνη της Τουρκίας, έσπευσε να βαφτίσει την Λέσβο, «Midilli Adasi» υιοθετώντας την τουρκική ονομασία του νησιού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΑΠΕ ξαναβαφτίζει και την Ελλάδα, αναφέροντας την χώρα μας ως «Yunanistan», ενώ σε άλλο ρεπορτάζ ειδαμε την Χιο να αναφερεται ως «Sakiz Adasi»…
Η υιοθέτηση της τούρκικης ονομασίας δεν είναι απλό τεχνικό θέμα, καθώς το ΑΠΕ που ουσιαστικά επιτελεί και εθνικό έργο εμφανίζεται να προβάλλει διεθνώς την οθωμανική ονομασία ενός εκ των πιο σημαντικών και πιο ευαίσθητων εθνικά, νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, προκαλώντας τουλάχιστον σύγχυση, ενώ πρακτικά δημιουργεί συνειρμούς στους τουρκόφωνους αναγνώστες του, για συνεχιζόμενους δεσμούς του Midilli Adasi με την διάδοχη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Τουρκία.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι σχεδόν καθημερινά στον πόλεμο ανακοινώσεων και ΝΟΤΑΜ που ανταλλάσσουν οι αρμόδιες αρχές των δυο χωρών, η Αθήνα καταγγέλλει την μη χρήση των διεθνώς αναγνωρισμένων ονομασιών των Ελληνικών νησιών από την Τουρκία. Το ίδιο ακριβώς δηλαδή που διαπράττει σήμερα το ίδιο το "Εθνικό" Πρακτορείο Ειδήσεων.
Κι έτσι, μετά το "η θάλασσα δεν έχει σύνορα" περνάνε στα χειρότερα. Τα νησιά μας δεν έχουν ελληνικά ονόματα...! Δεν τολμούμε να φανταστούμε ποια θα είναι η εξέλιξη αυτής της εθνομηδενιστικής πολιτικής. Και δεν τολμούμε να φανταστούμε τις τουρκικές αντιδράσεις, εάν σε ελληνικούς χάρτες αναφερόντουσαν με ελληνικά ονόματα τουρκικά νησάκια...
Να υποθέσουμε ότι η ονομασία των Ελληνικών νησιών στην τουρκική γλώσσα δεν αποτελεί υλοποίηση κυβερνητικού σχεδιασμού;
Να υποθέσουμε πως ήταν το αποτέλεσμα της κρίσης κάποιου υπαλλήλου του ΑΠΕ (θυμίζουμε πως πρόκειται για το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων), αλλά δεν έχει τιμωρηθεί κανείς;
Ή να υποθέσουμε πως μπαίνουμε σε μία σειρά επικοινωνιακής διαχείρισης της εσωτερικής πολιτικής κρίσης, που με τεχνάσματα αποπροσανατολισμού επιδιώκει να μειώσει το πολιτικό κόστος της κυβέρνησης, αδιαφορώντας για τα όποια αποτελέσματα και επιπλοκές επί των εθνικών θεμάτων;
Σε κάθε περίπτωση, κάποιος ή κάποιοι υπουργοί θα έπρεπε ήδη να έχουν υποβάλει την παραίτησή τους, όπως θα συνέβαινε σε κάθε ευνομούμενο κράτος, όπου οι κρατικοί λειτουργοί και οι πολιτικοί του σέβονται τουλάχιστον τους εαυτούς τους.
Αλλά, εδώ είναι Ελλάδα και ενώ συνέβη κάτι ιδιαιτέρως σοβαρό για τα εθνικά θέματα της χώρας, για την πολιτική και τα παρελκόμενά της (βλ. ΜΜΕ) ήταν απλά ημέρα Παρασκευή... και λόγω του Σαββατοκύριακου η υπόθεση ξεχάστηκε με τη γνωστή μέθοδος της δημιουργικής αμνησίας...!
0 comments