Την ώρα που η Χίλαρι πανηγυρίζει καθώς όλα δείχνουν ότι μαθηματικά έχει το χρίσμα των Δημοκρατικών στην τσέπη της, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το όνομα του αντιπροέδρου, του ατόμου δηλαδή που θα σταθεί στο πλάι της καθ΄όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας μέχρι την τελική αναμέτρηση του Νοεμβρίου.
Εδώ να σημειώσουμε ότι το χρίσμα για την προεδρική υποψηφιότητα επισήμως δίνεται στα συνέδρια τόσο του Δημοκρατικού όσο και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, όπου ο Σάντερς,αν και η Χίλαρι προηγείται, ελπίζει να ανατρέψει τα δεδομένα, παρότι αναλυτές, αλλά ακόμη και υποστηρικτές του, τον καλούν να αποχωρήσει από την κούρσα, ενώ δέχεται και πιέσεις από τον Μπαράκ Ομπάμα με τον οποίο συναντάται την Πέμπτη στο Λευκό Οίκο.
Πληροφορίες θέλουν τον νυν πρόεδρο μετά από αίτημα της Κλίντον, να ασκεί πιέσεις στον Σάντερς να αποχωρήσει τώρα, ενώ αναμένεται να στηρίξει δημοσίως την Κλίντον.
Και ενώ οι συζητήσεις αναλυτών και ειδικών έχουν ανάψει, η Boston Globe αποκαλύπτει πως η Χίλαρι σκέφεται σοβαρά για τη θέση του αντιπροέδρου την Ελίζαμπεθ Άνν Ουόρεν, γερουσιαστή από τη Μασαχουσέτη.
Η Ουόρεν θεωρείται ως το μόνο όνομα που θα μπορούσε να ενώσει την Δημοκρατική παράταξη, ας μην λησμονούμε πως η Χίλαρι μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να πείσει, παρά τα ισχυρά οικονομικά λόμπι που ενισχύουν την υποψηφιότητά της.
Μετά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008, η Ουόρεν διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Επιτήρησης του Κογκρέσου, η οποία δημιουργήθηκε για την επιτήρηση του Προγράμματος Ανακούφισης Προβληματικών Κεφαλαίων(αγγλ. Troubled Asset Relief Program ή TARP). Αργότερα, διετέλεσε Βοηθός στον Πρόεδρο και Ειδικός Σύμβουλος στοΥπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών για το Γραφείο Οικονομικής Προστασίας του Καταναλωτή υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα. Στα τέλη της δεκαετίας του 2000, αναγνωρίστηκε ως μία ανερχόμενη προσωπικότητα στη δημόσια πολιτική από τα περιοδικά National Law Journal και Time 100.
Τον Σεπτέμβριο του 2011, η Ελίζαμπεθ Ουόρεν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, αντιμετωπίζοντας στις γενικές εκλογές του 2012 τον εν ενεργεία Γερουσιαστή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Σκοτ Μπράουν, τον οποίο και κέρδισε με ποσοστό 53,7% έναντι 46,2% του Μπράουν. Έτσι, έγινε η πρώτη γυναίκα Γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη.
Γενικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως το προφίλ της ταιριάζει πολύ με αυτό του Σάντερς, ενώ πολιτικοί αναλυτές θεωρούσαν σχεδόν βέβαιο ότι θα έβαζε υποψηφιότητα για το χρίσμα,κάτι που τελικά δεν έγινε. Η Ουόρεν θεωρείται ως ηγετική προσωπικότητα του Δημοκρατικού Κόμματος και του αμερικανικού προοδευτικού κινήματος και είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη Κλίντον να συσπειρώσει ψηφοφόρους.
Βέβαια, δεν γνωρίζουμε ακόμη αν η 66χρονη γερουσιαστής θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Κλίντον.
0 comments