Θέμα χρόνου είναι κατά τα φαινόμενα να αντιμετωπίσουμε σοβαρές καταστάσεις στο Αιγαίο και καλό θα ήταν η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την αξιωματική αντιπολίτευση, να αφήσουν κατά μέρος την εσωκομματική σύγκρουση και να κάτσουν σε ένα τραπέζι, καθώς είναι ηλίου φαεινότερο ότι πλησιάζει μείζων εθνικός κίνδυνος.
Του Μιχαήλ Βασιλείου
Όταν είναι γνωστό ότι οι εθνικιστές του MHP, όψιμοι σύμμαχοι του Ερντογάν, αν και αυτό το δεδομένο έχει προκαλέσει διχασμό στις τάξεις τους και CHP, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα υπερθεματίζουν σε κάθε πρόκληση της τουρκικής κυβέρνησης σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου, καλεί τους διευθυντές των – ελεγχόμενων – εφημερίδων και κάνει λόγο για το «εθνικό θέμα του Αιγαίου» για το οποίο θα αναζητηθεί κοινή στάση των τουρκικών πολιτικών δυνάμεων μετά το δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου, δεν χρειάζεται και πολύ «φιλοσοφία» για να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα, ότι ίσως και το ερχόμενο καλοκαίρι θα είναι «θερμό».
Όσα μας περιμένουν, όλα δείχνουν πως θα δοκιμάσουν σοβαρά την Ελλάδα σε πολλαπλά επίπεδα. Η χώρα μας οφείλει συντεταγμένα να προχωρήσει σε κινήσεις που ορθώνουν τείχος αποτροπής σε αυτά τα ενδεχόμενα. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να εγκαταλειφθεί όσο είναι ακόμα καιρός, η γνωστή διχαστική ρητορική και αν αντιληφθούν άπαντες, ότι μπορούν να «σκοτώνονται» για την οικονομία, στα εθνικά θέματα όμως δεν επιτρέπεται σε κανέναν να «παίζει πολιτικά» και οφείλουν να αναζητήσουν τρόπο διαχείρισης της δυσμενούς κατάστασης, τον οποίο θα σεβαστούν ΟΛΟΙ.
Οι αφορμές θα είναι πολλές και θα επιδιωχθεί ως συνήθως να βρεθεί η αφορμή που θα δημιουργήσει νέα τετελεσμένα. Η κατάσταση για τους Τούρκους είναι κατεπείγουσα, καθώς οι εξελίξεις στην περιοχή «τρέχουν», τουλάχιστον στο ζήτημα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ η ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών είναι βέβαιο ότι επιτείνει το τουρκικό «άγχος».
Η κατάσταση αυτή χρήζει οργανωμένης αξιολόγησης και συμφωνίας μέτρων που πρέπει να ληφθούν για να αποφευχθούν «εκτροχιασμοί» οι οποίοι θα πλήξουν τις προσπάθειες της χώρας να εξέλθει της κρίσης και σταδιακά να γίνει ξανά μια φυσιολογική χώρα… ας μη γελιόμαστε, ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, ΔΕΝ είμαστε και ευθυνόμαστε όλοι.
Ο Ερντογάν έχει καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του για συνολική αμφισβήτηση του καθεστώτος της Συνθήκης της Λωζάννης και της απ’ άκρου εις άκρον αμφισβήτησης των ελληνικών (ελλαδικών και κυπριακών) κυριαρχικών δικαιωμάτων από τον Έβρο και το Αιγαίο, μέχρι την Κύπρο.
Η Ελλάδα πρέπει ταχύτητα να εμπλακεί σε «στρατηγικό διάλογο» με τους κύριους «δρώντες» στην περιοχή, να εξηγήσει και να καταλάβει τα συμφέροντα, να δει πως μπορεί να προχωρήσει, τι μπορεί να περιμένει και τι όχι από όλους, διαμορφώνοντας στρατηγική επί τη βάσει ρεαλιστικών και ορθολογικών παραδοχών.
Η χώρα θα έδινε άλλη εικόνα, εάν μπορούσαν τα κόμματα να συμφωνήσουν για τη διαχείριση της κατάστασης σε ένα άλλο επίπεδο από το αμιγώς «κυβερνητικό», κάτι που θα είχε ευεργετικές επιδράσεις σε πολλαπλά επίπεδα. Να είναι όλοι τους βέβαιοι, ότι ακόμα και πολιτικά, το συμφέρον να μην κληθεί κανείς να αντιμετωπίσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση, είναι κοινό…
Πηγή Defence-Point
0 comments