Ο βουλευτής από το μοναδικό κόμμα των Σλαβομακεδόνων στην Αλβανία, «Μακεδονική Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση», Βασίλ Στεργιόφσκι, ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, κατά τη διαδικτυακή σύνοδο με τον Επίτροπο για την Προστασία κατά των Διακρίσεων υπέβαλε διάφορα αιτήματα των μειονοτήτων στην Αλβανία.
«Έχω παρουσιάσει αρκετές προτάσεις σχετικά με το έργο του Επιτρόπου Προστασίας κατά των Διακρίσεων, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας που παρέχει αποτελεσματική προστασία κατά των διακρίσεων και κάθε μορφής συμπεριφορά που προάγει τις διακρίσεις.
Όλα αυτά τα αιτήματα ζήτησα να συμπεριληφθούν στις προγραμματισμένες τροποποιήσεις του νόμου για την προστασία κατά των διακρίσεων, δήλωσε ο Βασίλης Στεργιόφσκι στο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Μακεδονίας, MIA.
Τόνισε τη σημασία του Επιτρόπου να παρακολουθεί την άσκηση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Αλβανία καθώς και την προετοιμασία μιας ειδικής έκθεσης για την παρουσίαση της κατάστασης με τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη χώρα.
«Ζήτησα από τον Επίτροπο Ρόμπερτ Γκάιντα, μεταξύ άλλων, μία φορά το χρόνο, αυτός και εκπρόσωποι του ιδρύματος να επισκέπτονται περιοχές όπου ζουν οι μειονότητες για να ευαισθητοποιήσουν σε αυτές την ύπαρξη του «νόμου για την προστασία κατά των διακρίσεων», την ύπαρξη, επίσης, του Επιτρόπου για την προστασία τους, διότι πιστεύω ότι όσο πιο συχνά βρίσκονται τα μέλη κοντά στις μειονότητες, τόσο περισσότερα προβλήματα διακρίσεων θα επιλύονται» πρόσθεσε ο Στεργιόφσκι.
Όχι ‘Σλαβομακεδόνες’ αλλά ‘Μακεδόνες’
Ο βουλευτής Στεργιόφσκι του αλβανικού κοινοβουλίου, ανέφερε ότι έλαβε από την πρόεδρο της Επιτροπής Ρουντίνα Χαϊντάρι τα αιτήματα της κοινότητας των Σλαβομακεδόνων τα οποία είναι πολλά και επεσήμανε ότι κύριο αίτημα τους ήταν να μην αποκαλούνται ως «Κοινότητα Σλαβο-μακεδόνων» από τις αλβανικές διοικητικές αρχές, αλλά να αφαιρεθεί ο όρος «Σλάβο» και να αναγνωρίζονται (μόνο) ως ‘Μακεδόνες’.
Πρόσθεσε ότι ζήτησε, επίσης, από την Ρουντίνα Χαϊντάρι, πρόεδρο της Επιτροπής κατά των διακρίσεων, στον επίσημο ιστότοπο του Επιτρόπου Προστασίας κατά των Διακρίσεων, το έντυπο καταγγελίας, το οποίο υπάρχει μόνο στις γλώσσες αλβανικά, αγγλικά, ελληνικά και ρομά, να μεταφραστεί και στα μακεδονικά.
«Εδώ και χρόνια το έχουμε ζητήσει, μας το υποσχέθηκαν ότι θα κυκλοφορεί και στα μακεδονικά, αλλά μέχρι σήμερα δεν το έχουμε δει», είπε ο Στεργιόφσκι.
Πηγη'mia
0 comments