.
Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για το πως διαμορφώνεται η νέα γεωπολιτική κατάσταση στην Ανατολική και όχι μόνο Μεσόγειο, με τις νέες συμμαχίες που έχει αναπτύξει το Ισραήλ και μεταξύ αυτών είναι και η Ελλάδα, αναλύονται στο άρθρο του Αμερικανικού περιοδικού Newsweek.
Του Seth Frantzman για το Newsweek
Μετάφραση: CosmoStatus
Η πληθώρα των νέων συμφωνιών ειρήνης για το Ισραήλ που δημιουργεί διπλωματικές σχέσεις με το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Σουδάν, δημιουργούν το δυναμικό ανασχηματισμού της Μέσης Ανατολής.
Το Ισραήλ και οι νέοι του φίλοι μπορούν να δημιουργήσουν έναν νέο δρόμο στον οποίο θα βαδίσει η νέα συμμαχία που έγινε εδώ και 25 χρόνια. Η ταχύτητα με την οποία δημιουργήθηκαν οι νέες αυτές σχέσεις και το γεγονός πως οι αλλαγές προωθήθηκαν από τον Λευκό Οίκο σημαίνει πως ανήκουν σε μια ευρύτερη πολιτικών αλλαγών της Ουάσιγκτον.
Για να προωθήσουν τις νέες σχέσεις με το Ισραήλ, οι ΗΠΑ προσπαθούν να πουλήσουν στο Αμπού Ντάμπι τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 που θα αλλάξουν τις ισορροπίες κάνοντας τα ΗΑΕ την πιο προηγμένη στρατιωτικά (αραβική) χώρα της Μέσης Ανατολής.
Ομοίως, η πιθανή συμφωνία του Ισραήλ με το Σουδάν, θα έχει ως αποτέλεσμα την έξοδο του Σουδάν από τη λίστα των χωρών που προωθούν την τρομοκρατία.
Τα F-35 θα μπορούσαν να πωληθούν στα ΗΑΕ ακόμη και χωρίς τη συμφωνία με το Ισραήλ και η νέα κυβέρνηση του Σουδάν θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα από τη λίστα αυτών που προωθούν την τρομοκρατία, χωρίς την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. Και οι δύο χώρες αρνούνται πως το άνοιγμά τους στο Ισραήλ συνοδεύεται από κάποια ανταλλάγματα. Όμως το Ισραήλ προσφέρει αρκετά ανταλλάγματα στο Σουδάν και τα ΗΑΕ. Για τα ΗΑΕ σημαίνει στρατηγική συνεργασία στην περιοχή για την αντιμετώπιση του Ιράν. Για το Σουδάν, η Ισραηλινή τεχνολογία άρδευσης, μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα.
Ο Πρόεδρος Τραμπ έβαλε τον Νετανιάχου σε ανοιχτή ακρόαση όταν συζητούσε το θέμα με τον Μπάιντεν. Υπάρχει η αίσθηση πως ο Τραμπ προσπάθησε να προωθήσει μια διακομματική εξωτερική πολιτική με τις πρόσφατες συμφωνίες, είτε προωθώντας δισεκατομμύρια μέσω συμφωνιών με τη Σαουδική Αραβία, υποστηρίζοντας πως οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στην Συρία για να περιφρουρήσουν τις πετρελαιοπηγές, είτε ζητώντας από τις χώρες του ΝΑΤΟ και την Νότιο Κορέα να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες με αντάλλαγμα την αμυντική υποστήριξη των ΗΠΑ.
Εάν ασκείς εξωτερική πολιτική επί τη βάσει των συναλλαγών, υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάτι να σκαλώσει, να υπάρξει αλλαγή στον Λευκό Οίκο και η άλλη χώρα να υπαναχωρήσει. Αυτό σημαίνει πως για να εδραιωθούν οι συμφωνίες του Ισραήλ με το Ομάν, τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες, οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να ενδιαφέρονται ή το Ισραήλ και νέοι του φίλοι θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα και να εδραιώσουν τις συμφωνίες.
Παλαιότερα, το Ισραήλ είχε σχέσεις που βασίζονταν στον ρεαλισμό. Προσέγγισε το Ιράν και την Τουρκία τη δεκαετία του ’50, όταν οι Αραβικές χώρες ήταν εχθρικές απέναντί του και υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Όμως, δεν σφυρηλάτησε ποτέ ισχυρούς δεσμούς με καμία από τις δύο χώρες.
Το καθεστώς του Ιράν είναι σήμερα η πιο εχθρική χώρα προς το Ισραήλ και η Τουρκία, η οποία ακόμη διατηρεί σχέσεις με το Ισραήλ, υποσχέθηκε να «απελευθερώσει» τις Μουσουλμανικές περιοχές της Ιερουσαλήμ από το Ιουδαϊκό κράτος. Αυτό δείχνει πως οι σχέσεις του Ισραήλ στην περιοχή τείνουν να γίνουν αβέβαιες.
Πως όμως οι σχέσεις με τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και το Σουδάν μπορούν να διδαχθούν από τις προκλήσεις του παρελθόντος;
Αρχικά, το Ισραήλ και τα ΗΑΕ ήδη μοιράζονται κοινή οπτική της περιοχής και μπορούν να γίνουν μέρος της αναδυόμενης συμμαχίας των ΗΠΑ με την Ινδία και την Ελλάδα, που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια σχέση ισχύος από τη Μεσόγειο ως τον Ινδικό Ωκεανό.
Αυτό βασίζεται σε μια στρατηγική εταιρική σχέση που χτίζει η Ουάσιγκτον με τα F-35 για το Ισραήλ, την Ελλάδα και τα ΗΑΕ και τη στενή συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Ινδίας, που ήδη υπάρχει.
Οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι επίσης σημαντικές στην ανάπτυξη δεσμών μεταξύ του Αμπού Ντάμπι και της Ιερουσαλήμ. Οι επιχειρηματικοί κόμβοι στο Τελ Αβίβ και το Ντουμπάι προσφέρουν εξαιρετικές ευκαιρίες. Ήδη υπάρχει συνεργασία στον ιατρικό τομέα κατά του covid-19. Το πρώτο πλοίο έχει ήδη φτάσει στο Ισραήλ από τα Εμιράτα, όπως και οι πρώτες πτήσεις.
Τα θεμέλια για τους νέους φίλους του Ισραήλ έχουν χτιστεί. Πλέον οι χώρες πρέπει να χτίσουν το οικοδόμημα με οικονομικούς, πολιτιστικούς και αμυντικούς δεσμούς. Κάποιοι από αυτούς τους δεσμούς προωθούνται από την Ουάσιγκτον, αλλά εν αναμονή των Αμερικανικών εκλογών, είναι σημαντικό αυτές οι νέες φιλίες να ενδυναμωθούν από μόνες τους. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσω των ηγετών, των επιχειρηματιών και της κοινωνίας από το Ισραήλ και τα Εμιράτα.
Σχόλιο CosmoStatus
Το άρθρο αναφέρεται στο μέλλον του Ισραήλ μέσω των νέων συμμαχιών που αναπτύσσει με τις ευλογίες των ΗΠΑ. Όμως, το γεγονός πως η Ελλάδα αναφέρεται ως πρωταρχικός παράγοντας φιλίας, συμμαχίας, σταθερότητας και στρατιωτικής ισχύος στη νέα τάξη πραγμάτων που με επίκεντρο το Ισραήλ θα ξεκινά από την Ελλάδα και θα καταλήγει στην Ινδία, αποτελεί μια νέα προοπτική την οποία η Ελλάδα θα πρέπει όχι μόνο να μην απωλέσει αλλά να εκμεταλλευτεί στο έπακρο για να ισχυροποιηθεί οικονομικά, στρατιωτικά και γεωπολιτικά.
Πηγή:Cosmostatus
0 comments