Ρόδος – Κατασκοπεία: Η υπόθεση έχει Βάθος

Ρόδος – Κατασκοπεία: Η υπόθεση έχει βάθος

Οι Αρχές επιβεβαιώσει πλέον την ύπαρξη ενός ατόμου που βρίσκεται στα τουρκικά παράλια και είχε στενές επαφές ακόμη και συναντήσεις με τον “γραμματέα”.

Διαβαθμισμένες πληροφορίες ή κοινές και “γνωστές”, σίγουρα δημιουργούν κλίμα και βάσεις για σοβαρότερες καταστάσεις κατασκοπείας, όπως επισημαίνουν στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Κρατικής Ασφάλειας, αναφορικά με τον 35χρονο γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο και τον στρατολογημένο 52χρονο μάγειρα του πλοίου.

Αρχικά έχουν διαπιστώσει και επιβεβαιώσει πλέον την ύπαρξη ενός ατόμου που βρίσκεται στα τουρκικά παράλια και είχε στενές επαφές ακόμη και συναντήσεις με τον “γραμματέα”.

Στο επόμενο στάδιο των ερευνών αναμένεται είτε η προσέγγιση, είτε η διακριτική επιτήρηση δύο “εγχώριων” αντίστοιχων επαφών υψηλής… στενότητας, με τις οποίες είχε τακτικές επικοινωνίες και συναντήσεις. Στόχος της έρευνας των στελεχών ειδικών υπηρεσιών των διωκτικών αρχών, είναι αρχικά να διαπιστωθεί αν οι επαφές τους ήταν αντίστοιχου ή σοβαρότερου βαθμού επικινδυνότητας από αυτές που είχε ο γραμματέας με τον μάγειρα του πλοίου.

“Μισθωμένοι” τουρίστες-συνταξιούχοι αστυνομικοί

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις και υποψίες πως τις περιόδους έντασης με την Τουρκία, αυξάνονται οι “μισθωμένοι” αλλοδαποί… τουρίστες, που καταγράφουν ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κινήσεις, πρόσωπα και στόχους, στοιχεία που ταξιδεύουν στην γειτονική χώρα. Κάποιοι ύποπτοι χρησιμοποιούν μεταναστευτικές ροές και δουλέμπορους για την άντληση πληροφοριών, και άλλοι τους βοηθούν για να επιβαρύνουν και να δυσκολέψουν την Ελλάδα, διασαλεύοντας και κουράζοντας τις αρμόδιες αρχές.

Ενδεικτικά, αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι την τελευταία 10ετία, έχουν συλληφθεί 12 άτομα, από Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βουλγαρία και Τουρκία, σε Κω, Κάλυμνο, Ρόδο, Χίο, Λέσβο, Σαμοθράκη και Έβρο, να φωτογραφίζουν και να έχουν στην κατοχή τους υλικό, από στρατιωτικές εγκαταστάσεις ακόμη και στρατιωτικές παρελάσεις σε ελληνικά νησιά. Κάποιοι από αυτούς ήταν συνταξιούχοι, στρατιωτικοί ή αστυνομικοί, ενώ κάποιοι είχαν εμφανιστεί ως μέλη ΜΚΟ.

Κυρίαρχη αναζήτηση των ελληνικών αρχών αναφορικά με τους δύο κατηγορούμενους είναι ο αποδέκτης αυτών των πληροφοριών, αν είναι φυσικό πρόσωπο που ενδεχομένως είναι ο “ενδιάμεσος” με την Τουρκική ΜΙΤ. Παράλληλα εξετάζουν αν ο 35χρονος είχε στρατολογήσει και άλλους “μάγειρες” σαν τον 52χρονο, σε άλλα ελληνικά νησιά, οι οποίοι του έστελναν παρόμοιες πληροφορίες και βιντεοληπτικό υλικό από στρατόπεδα και στρατιωτικές κινήσεις σε κομβικά σημεία των νησιών μας. Αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, οι αρμόδιοι αξιωματικοί, δεν αποκλείουν να πρόκειται για ένα ευρύτερο, ακόμη και “ερασιτεχνικό”, δίκτυο κατασκοπείας και στρατολόγησης πληροφοριοδοτών.

Κατάσκοπος με… 2.000 ευρώ

Ποινή κάθειρξης 14 ετών είχε επιβάλει το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου σε 65χρονο υπήκοο Γερμανίας, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 15 Οκτωβρίου 2014 στο Πυλί της Κω από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας. Φωτογράφιζε στρατιωτικό φυλάκιο της 80 ΑΔΤΕ στην Αντιμάχεια μέσα από το αυτοκίνητό του. Στην κατοχή του είχαν κατασχεθεί ένα ζευγάρι κιάλια, διόπτρα και τρεις κάρτες μνήμης φωτογραφικής μηχανής. Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του είχαν κατασχεθεί δυο ατζέντες και άλλα έγγραφα με χειρόγραφες σημειώσεις, τουριστικός χάρτης της πόλης της Κω µε χειρόγραφες σημειώσεις, διάφορα έγγραφα στην τουρκική γλώσσα, εξωτερικός σκληρός δίσκος, δυο ηλεκτρονικοί υπολογιστές και tablet, πέντε USB Sticks, δύο κασέτες βιντεοκάμερας και κινητό τηλέφωνο.

Στις χειρόγραφες σημειώσεις, υπήρχαν καταγεγραμμένες συντεταγμένες που αντιστοιχούσαν σε θέσεις στρατοπέδων και φυλακίων, δημοσίων υπηρεσιών και κτιρίων, κεραιών τηλεπικοινωνιών και γεφυρών της νήσου Κω. Συνολικά βρέθηκαν 300 περίπου φωτογραφίες, εκ των οποίων οι 140 αφορούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και μέσα, 40 γέφυρες του νησιού, 40 έργα κοινής ωφέλειας και οι λοιπές αμυντικά έργα. Ανάλογο υλικό βρέθηκε και από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κάλυμνο ενώ ο κατηγορούμενος ομολόγησε ότι παρακολουθούσε ακόμα και τις κινήσεις της δύναμης FRONTEX στην περιοχή. Ο κατηγορούμενος είχε υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις της πρώην Ανατολικής Γερμανίας επί 11 έτη και διέμενε στην Τουρκία ως συνταξιούχος την περίοδο 2009-2012. Ο κατηγορούμενος ομολόγησε ότι εκεί στρατολογήθηκε από δύο Τούρκους, οι οποίοι φέρονται ότι συντόνιζαν δίκτυο συνταξιούχων υπηκόων Ευρωπαϊκών κρατών που διέμεναν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Υποστήριξε ότι διοχέτευε πληροφορίες στους Τούρκους συνδέσμους του επί δύο έτη, λαμβάνοντας 2.000 ευρώ μηνιαίως σε τραπεζικό λογαριασμό στην Γερμανία για το υλικό που συγκέντρωνε και εν συνεχεία παρέδιδε σε ψηφιακούς δίσκους ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

“Γαλλίδα”, Ολλανδοί και… Παρμενίωνας

Την 1η Αυγούστου 2015 συνελήφθη από αστυνομικούς Α.Τ. Αρχαγγέλου Ρόδου η 49χρονη, υπήκοος Toυρκίας, μόνιμη κάτοικος Γαλλίας, η οποία φωτογράφιζε το 6ο ΕΤΕΘ και αποβάθρα στο λιμάνι του στρατοπέδου. Η 49χρονη, διέμενε με τον σύντροφό της και τα δύο παιδιά της ηλικίας 14 και 18 ετών, σε κοντινό πολυτελές ξενοδοχείο. Τράβηξε με ένα κινητό τηλέφωνο συνολικά 33 φωτογραφίες.

Την 1η Οκτωβρίου 2014 συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου δύο υπήκοοι Ολλανδίας (άνδρας και γυναίκα) ηλικίας 35 και 34 ετών καθώς διαπιστώθηκε ότι είχαν προβεί στη φωτογράφιση αρμάτων μάχης σε Στρατόπεδο της 95 ΑΔΤΕ στην περιοχή της Αφάντου. Το περιστατικό σημειώθηκε μεσούσης της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2014 κατά την οποία τα ασκούμενα τμήματα αναπτύσσονται σε θέσεις διασποράς, πεδία βολών ή ασκήσεων για τη διεξαγωγή των προβλεπομένων δραστηριοτήτων.

Ο Γερμανός και ο “Μουσταφά”

Στις 2 Αυγούστου 2013 συνελήφθη από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μαστιχοχωρίων Χίου ο 72χρονος συνταξιούχος μηχανικός Hans Hartmut Streiber, υπήκοος Γερμανίας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για κατασκοπεία. Από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι ο Streiber στρατολογήθηκε το καλοκαίρι του 2010 από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών κατά τη διαμονή του στα απέναντι τουρκικά παράλια και συγκεκριμένα στη Μαρμαρίδα με εντολή να φωτογραφίζει έναντι χρηματικής αμοιβής, που κυμαίνονταν από 500 έως 1500 ευρώ, στρατιωτικές εγκαταστάσεις της 96 ΑΔΤΕ και κρίσιμες υποδομές του νησιού και να τις διαβιβάζει ηλεκτρονικά κάνοντας χρήση ειδικού προγράμματος κρυπτογράφησης.

Ο σύνδεσμος του 72χρονου στην Τουρκία έφερε το όνομα “Μουσταφά”, με τον οποίο επικοινωνούσε μέσω αριθμού που αντιστοιχούσε σε σταθερό τηλέφωνο στην Μαρμαρίδα ενώ αμοιβόταν μέσω τραπεζικού λογαριασμού που διατηρούσε σε υποκατάστημα της Deutsche Bank στην Αθήνα. Κατά πληροφορίες, η Περιφερειακή Μονάδα της ΕΥΠ είχε πληροφορηθεί την παρουσία του Γερμανού στο νησί και διέθετε οπτικό υλικό από επαφές του 72χρονου με δύο άτομα, πιθανότατα Τούρκους, στο λιμάνι της Χίου.

Επικοινωνίες με… διπλωμάτες

Ο 35χρονος κατηγορούμενος της πρόσφατης υπόθεσης φέρεται να είχε ευρύτερες επικοινωνίες με αρκετά στελέχη και υπαλλήλους της Τουρκικής Πρεσβείας και των προξενείων σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή, οι οποίες εξετάζεται αν εντάσσονται στο πλαίσιο των υπηρεσιακών καθηκόντων τους ή όχι. Αναμένεται οι αστυνομικοί να υποβάλλουν αίτημα άρσης τραπεζικού απορρήτου, για να διερευνήσουν αν υπήρχαν οικονομικά “ανταλλάγματα” για την παροχή πληροφοριών ή υλικού, τουλάχιστον από την πλευρά του 52χρονου μάγειρα του πλοίου, ο οποίος υποστήριξε πως δεν “το έκανε για τα χρήματα αλλά για την πατρίδα του” εννοώντας την Τουρκία.

Από την πορεία των ερευνών, τα στελέχη των ελληνικών Αρχών έχουν διαπιστώσει πως ο 52χρονος μάγειρας δεν φέρεται να έχει συμμετοχή στο περιστατικό που καταγράφηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου με τη ρίψη κόκκινης μπογιάς στην ελληνική σημαία που βρίσκεται ζωγραφισμένη σε βραχώδη περιοχή του Καστελόριζου. Ωστόσο έχουν ενδείξεις, τις οποίες εξετάζουν, πως ο 35χρονος γραμματέας γνώριζε για το περιστατικό, και δεν αποκλείουν να ήξερε και τους δράστες.

Η επιτάχυνση των ερευνών και σχηματισμού δικογραφίας σε βάρος τους, είχε ως αφορμή τη δημοσιοποίηση οπτικού υλικού που φέρεται να είχαν ανταλλάξει μεταξύ τους οι δύο κατηγορούμενοι, σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Την ίδια ώρα στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών συνεχίζεται η προσπάθεια ανάσυρσης δεδομένων από τους 8 υπολογιστές, τα 6 usb και τα 4 κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή του 35χρονου Γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου της Ρόδου. Κύριος στόχος ο εντοπισμός στοιχείων επικοινωνίας κυρίως μέσω MMS, e-mails, της εφαρμογής WhatsAPP αλλά και από κλειστές ομάδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου φέρεται να έχουν διακινηθεί χιλιάδες αρχεία φωτογραφιών και βίντεο από κινήσεις ελληνικών πλοίων αλλά και στόχων.

Στο πεδίο ερευνών εντάσσονται επίσης τα πιθανά ακτοπλοϊκά ταξίδια του 35χρονου Γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου Ρόδου, προς την Μαρμαρίδα και Φετίγιε της Τουρκίας, ερευνούν τα στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Κρατικής Ασφάλειας. Δεν αποκλείουν ο κατηγορούμενος να έδινε δια ζώσης κάποιες “διαβαθμισμένες” πληροφορίες και υλικό, που θεωρούσε σοβαρότερες και χρειαζόταν προσωπική επαφή με τον “αποδέκτη” τους.

Πηγή: thetoc.gr

thumbnail
About The Author

0 comments