Το πέρασμα της κακοκαιρίας αποδείχθηκε πραγματική
«Μήδεια» για τον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς η θυγατρική της ΔΕΗ που έχει την ευθύνη στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας μέσης και χαμηλής τάσης (δηλαδή προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, πλην των μεγάλων βιομηχανιών) άφησε στο έλεος του χιονιά πάνω από 250.000 νοικοκυριά από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης.
Σύμφωνα με τη «δημοκρατία», η πικρή ειρωνεία είναι ότι κανονικά θα πρέπει αύριο, όπως έχει προγραμματιστεί, η Goldman Sachs να υποβάλει τις προτάσεις της στη ΔΕΗ σχετικά με τα επενδυτικά σχήματα που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.
Αυτό που αποδείχθηκε από την κακοκαιρία που έπληξε την Αττική είναι η ανικανότητα του ΔΕΔΔΗΕ να διαχειριστεί την κρίση, αφού, όπως ομολογούν τα στελέχη του, σήμερα απαιτούνται προσλήψεις πάνω από 1.000 τεχνιτών για να καλυφθούν οι ανάγκες. Μάλιστα, αποκαλύφθηκε ότι αυτό το τριήμερο που είχαμε την επέλαση της «Μήδειας» χρειάστηκε να έρθουν από την επαρχία 60 τεχνίτες για να συνδράμουν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ.
Όλα τα στοιχεία για την ποιότητα της ηλεκτροδότησης είναι απογοητευτικά, καθώς δείχνουν πως ο ΔΕΔΔΗΕ, η θυγατρική της ΔΕΗ, είχε αφεθεί στην τύχη του! Οι επενδύσεις στο δίκτυο μεταφοράς μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στο μισό, παρότι μεγάλο τμήμα του θεωρείται πεπαλαιωμένο: από περίπου 304.000.000 ευρώ ετησίως, που ήταν το 2012, περιορίστηκαν το 2018 σε μόλις 150.000.000 ευρώ. Ο περιορισμός των επενδύσεων αποτυπώθηκε στον μέσο χρόνο εξυπηρέτησης των νέων πελατών της ΔΕΗ, ο οποίος υπερδιπλασιάστηκε στο ίδιο χρονικό διάστημα και έφτασε τις 34 ημέρες το 2018, από 16 ημέρες το 2012.
Ο ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται αντιμέτωπος και με σοβαρές ελλείψεις υλικών που επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση. Δεν του λείπουν μόνο οι κολόνες. Του λείπουν και άλλα υλικά που είναι απαραίτητα για να γίνουν επισκευές στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως μετρητές, ασφάλειες, καλώδια παροχών κ.λπ. Έτσι, ο μεγαλύτερος νομός της χώρας βρέθηκε αντιμέτωπος με μια καταστροφή (όπως η πρόσφατη «Μήδεια») και δεν υπάρχει εξοπλισμός για την αποκατάσταση των βλαβών!
Η κατάντια του ΔΕΔΔΗΕ αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις αιτήσεις για νυχτερινό ρεύμα αφού δεν διαθέτει τα αντίστοιχα ρολόγια (μετρητές), με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να περιμένουν επί μήνες. Την εικόνα απαξίωσης συμπληρώνουν οι ελλείψεις εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ, μια εταιρία με προσωπικό που φτάνει τους 6.500, διαθέτει μόλις 2.142 τεχνίτες για 7.500.000 παροχές ηλεκτρικού ρεύματος.
Όπως έχει ενημερώσει ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος, «για τους γενικούς διευθυντές και τους διευθυντές Διευθύνσεων προβλέπονται μεικτές αποδοχές 100.000 ευρώ και 70.000 ευρώ αντιστοίχως, αλλά και επιπλέον μπόνους που μπορούν να φτάνουν κατά μέγιστο στο 50% των τακτικών αποδοχών για τον διευθύνοντα σύμβουλο και στο 30% για τους διευθυντές Διευθύνσεων».
Όπως είναι γνωστό, η προηγούμενη διοίκηση του ΥΠΕΝ επιδίωκε τη γρήγορη ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία θα ανέρχεται στο 49% των συνολικών μετοχών του τελευταίου και προς τούτο πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις μεταξύ της ΔΕΗ και της Goldman Sachs. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κατά τη διάρκεια του market test έδειξαν ενδιαφέρον 19 επενδυτικά σχήματα, από τα οποία τουλάχιστον τέσσερα ή πέντε θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.
Μάλιστα, η συμμετοχή στον ΔΕΔΔΗΕ θεωρείται μια προσοδοφόρα επένδυση και τραβά το ενδιαφέρον μεγάλων funds, καθώς το επονομαζόμενο WACC, δηλαδή το Return of Interest της επένδυσης, υπολογίζεται στο 7%-8%. Από αυτήν την εξίσωση, πάντως, θα μείνουν εκτός οι Κινέζοι επενδυτές, δηλαδή η εταιρία State Grid, η οποία ούτως ή άλλως συνδέεται με τον ΑΔΜΗΕ, με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση οι Κινέζοι δεν το βάζουν κάτω και έχουν προσφύγει στις Βρυξέλλες προκειμένου να επιστρέψουν στη μεγάλη επενδυτική αρένα. Ένας διαγωνισμός ο οποίος συμβαδίζει με την πορεία της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ είναι αυτός της εγκατάστασης των 7.500.000 «έξυπνων» μετρητών. Μάλιστα, δεν αποκλείεται ο διαγωνισμός να ακολουθήσει άμεσα, ακόμα δηλαδή και εντός τριμήνου από την ιδιωτικοποίηση.
Στο παραπάνω συνάδει και η πρακτική της αγοράς, καθώς έχει αποδειχθεί πως η όποια επένδυση έπεται της ιδιωτικοποίησης και δεν συμβαδίζει ή προηγείται αυτής. Συγκεκριμένα, ο εν λόγω διαγωνισμός των «έξυπνων» μετρητών ανέρχεται μεταξύ των 850.000.000 έως το 1 δισ. ευρώ και αφορά την προμήθεια για την επερχόμενη αντικατάσταση 7.500.000 αναλογικών ρολογιών με «έξυπνους».
Αμέσως μετά τους έξυπνους μετρητές θα ακολουθήσουν η εγκατάσταση ενός πανελλήνιου κέντρου τηλεμέτρησης, που θα συνοδευτεί από τον απαραίτητο εξοπλισμό (hardware) και λογισμικό, και ο διαγωνισμός για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν και τα κινητά τηλέφωνα (smart phones) στις απαιτήσεις των «έξυπνων» μετρητών.
Επενδυτικό πρόγραμμα πενταετίας 2,3 δισ. ευρώ
Μαζί με το έργο της εγκατάστασης των «έξυπνων» μετρητών, το σχέδιο ανάπτυξης δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνει επενδύσεις στην πενταετία 2021-2025, συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά, οι επενδύσεις αυτές περιλαμβάνουν καταρχάς έργα κατασκευής νέων ή ενίσχυσης υφιστάμενων δικτύων:
Επώνυμα έργα ΥΤ με συνολικές επενδύσεις πενταετίας 2021-2025, 205.950.000 ευρώ.
Επώνυμα έργα ΜΤ, 85.200.000 ευρώ.
Εργα αντικατάστασης και ανακαίνισης του δικτύου που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της φυσιολογικής φθοράς του εξοπλισμού.
Επώνυμα έργα ΥΤ με συνολικές επενδύσεις πενταετίας 51.450.000 ευρώ.
Επώνυμα έργα ΜΤ με συνολικές επενδύσεις πενταετίας 8.710.000 ευρώ.
Εργα επαναληπτικού χαρακτήρα, τα οποία περιλαμβάνουν συνδέσεις, παραλλαγές, ενισχύσεις – βελτιώσεις – ανακαινίσεις, αισθητικές αναβαθμίσεις, αναβαθμίσεις σε δασικές περιοχές, αναβαθμίσεις ενίσχυσης της ανθεκτικότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος, συνολικού προϋπολογισμού για την πενταετία 2021-2025 931.950.000 ευρώ.
Εργα ανάπτυξης παγίων του συστήματος διανομής που δεν αποτελούν υποδομές δικτύων.
Αφορούν εξοπλισμούς, συστήματα εποπτείας και ελέγχου δικτύων, αυτοματισμούς, τηλεχειρισμούς, συστήματα τηλεμέτρησης, συνολικού προϋπολογισμού για την πενταετία 911.910.000 ευρώ.
Αναλυτικά περιλαμβάνονται 11 έργα, όπως ο εκσυγχρονισμός του κέντρου ελέγχου δικτύων Αττικής, η δημιουργία κέντρου ελέγχου δικτύων νησιών, η αναβάθμιση τριών κέντρων ελέγχου δικτύων λοιπών περιφερειών, η αναβάθμιση του περιφερειακού εξοπλισμού τηλεχειρισμών στα δίκτυα, η εγκατάσταση συστήματος GIS, υποδομές μέτρησης σταθμών παραγωγής ΜΔΝ, η δημιουργία υποδομών ΜΔΝ για την τήρηση του κώδικα ΜΔΝ, η αναδιοργάνωση εφοδιαστικής αλυσίδας, η αναβάθμιση προγραμματισμού ανάπτυξης δικτύων και η επέκταση τηλεμέτρησης.
Τέλος, έργα υποστήριξης δραστηριοτήτων διαχείρισης του συστήματος διανομής των μη διασυνδεδεμένων νησιών, συνολικού ύψους για την πενταετία 110.980.000 ευρώ.
Περιλαμβάνονται έργα, όπως το νέο πληροφοριακό σύστημα εξυπηρέτησης πελατών, κέντρα τηλεξυπηρέτησης, σύστημα διαχείρισης πληροφοριών, νέο ERP ΔΕΔΔΗΕ, μηχανογράφηση και λογισμικά περιφερειών, μικρά δομικά έργα, εξοπλισμοί, δομικά ακίνητα τρίτων και έργα έρευνας.
0 comments