Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Στα πλαίσια της αποτροπής της τουρκικής παρουσίας και επιρροής στην Αφρική από η Ελλάδα προσανατολίζεται στην αποστολή δικών της αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων στο Μάλι.
H Άγκυρα στην Αφρική αποκτάει άμεση πρόσβαση και έλεγχο σε παράνομες μεταναστευτικές ροές (μην ξεχνάμε πως συστηματικά το σύγχρονο δουλεμπόριο το εξασκούν Τούρκοι), σε εξτρεμιστικές ισλαμιστικές ομάδες (ως σύμμαχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, της σουνιτικής Χαμάς και έχοντας αποκτήσει επαφές με Αλ Κάιντα και ISIS στην Συρία).
Η Ελλάδα πάει Μάλι
Το Μάλι είναι μια χώρα με έντονη ισλαμική παρουσία όπου δρουν παρακλάδια του ISIS.
Η Ελλάδα έχει τον φόβο της χρήσης ενός μείγματος παράνομων μεταναστών, όπου ανάμεσά τους θα διεισδύουν εξτρεμιστικά ισλαμικά στοιχεία, το οποίο θα χρησιμοποιεί η Άγκυρα ως ασύμμετρο όπλο έναντι της χώρας και της ΕΕ.
Η ΕΕ όμως «σφραγίζει» τα σύνορά της και έτσι με τον «μουτζούρη» μένει η Ελλάδα.
Έτερος σκοπός είναι να φανεί εν τοις πράγμασι η συνταύτιση με τα γαλλικά συμφέροντα τα οποία συμπλέουν με τα ελληνικά.
Έχουμε την αίσθηση πως η επιλογή είναι σωστή διότι τα συμφέροντά μας αυτή την στιγμή είναι ομόρροπα με τα γαλλικά (στο μέλλον κανείς δεν ξέρει).
Σίγουρα δεν θα ευχαριστήσει άλλους αυτή η σύμπλευση αλλά αν επιθυμούν κάτι άλλο ας συμπλεύσουν και αυτή με τα δικά μας συμφέροντα και όχι το αντίθετο στο οποίο είχαν συνηθίσει τόσα χρόνια.
Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ–ΜΠΕ, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας–Γαλλίας, ο Έλληνας Πρέσβης στο Ντακάρ ορίστηκε με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών ως Ειδικός Απεσταλμένος του Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Σαχέλ.
Τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην εν λόγω περιοχή ανέδειξε εξάλλου και η συμμετοχή το Σάββατο, μέσω τηλεδιάσκεψης, του υπουργού Εξωτερικών στην υπουργική Συνάντηση του Διεθνούς Συνασπισμού για το Σαχέλ.
Η Ελλάδα εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο ενίσχυσης της παρουσίας της στην περιοχή, τόσο με την αποστολή αστυνομικών, όσο και στρατιωτικών δυνάμεων, στο πλαίσιο των πολυεθνικών αποστολών που δρουν στο Μάλι, σημείωναν οι ίδιες πηγές.
Πέραν αυτού, σύμφωνα πάντα με τις πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ελλάδα έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των σχέσεων με τη Γαλλία, αλλά και με τη Γαλλοφωνία ευρύτερα. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα εντάχθηκε στον Διεθνή Οργανισμό της Γαλλοφωνίας το 2004.
Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στην Βουλή σχετικά με τον νέο Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι τα γαλλικά θα αποτελέσουν, εκ νέου, υποχρεωτική εξεταζόμενη ύλη για τους υποψήφιους που επιθυμούν να ενταχθούν στον διπλωματικό κλάδο. Τόνισε ότι αυτή η απόφαση δεν ήταν τυχαία, αλλά αντικατοπτρίζει συγκεκριμένη πολιτική.
Πέρα από την ενίσχυση των παραδοσιακά ιδιαίτερα στενών σχέσεων με τη Γαλλία, μια από τις τρεις χώρες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην Ελληνική ανεξαρτησία και αναμένεται να εκπροσωπηθεί στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση, πράξη υψηλού συμβολισμού, επισημαίνεται η συμμετοχή του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο φόρουμ Φιλίας που διοργανώθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Φεβρουάριο.
Παράλληλα, η Ελλάδα άνοιξε πρόσφατα Πρεσβεία στο Ντακάρ της Σενεγάλης, προκειμένου να αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις της χώρας μας με τις Γαλλόφωνες χώρες της Δυτικής Αφρικής, αλλά και για να ενισχυθεί η συνεργασία τόσο με τις χώρες της περιοχής, όσο και με τη Γαλλία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Τέλος, ως αποτέλεσμα της ενεργής παρουσίας της Ελλάδας στην Οργάνωση της Γαλλοφωνίας, η Γενική Γραμματέας του Οργανισμού Louise Mushikiwabo ανακοίνωσε τον ορισμό της Πρέσβεως Ιφιγένειας Κοντολέοντος, ως εκπρόσωπο της Γαλλοφωνίας στον ΟΗΕ με έδρα την Νέα Υόρκη.
Πηγή: https://warnews247.gr/
0 comments