Belhara FDI HN: “Συζήτηση” των ανακοινώσεων της Group Naval σχετικά με την πρόταση στο ΠΝ

Συνέντευξη Τύπου σε εκπροσώπους των ελληνικών ΜΜΕ παραχώρησε σήμερα (13 Απριλίου) στη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα η Naval Group, μέσω του στελέχους της Αλέν Γκιγιού. Ξεκινώντας από την γαλλική πρόταση που έχει κατατεθεί στην Ελλάδα για τέσσερις φρεγάτες Belhara FDI HN, η Naval Group κάνει λόγο για δυνατότητα αξιοποίησης φόρτου μέχρι 32 πυραύλων επιφανείας – αέρος, μεγάλης ακτίνας ASTER 30.


Στις δυνατότητες του σκάφους της γαλλικής πρότασης έχουμε αναφερθεί λεπτομερώς, με τα ίδια στοιχεία να περιλαμβάνονται στην σημερινή ενημέρωση. Ο Αλάν Γκιγιού απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σημείωσε ότι η Γαλλία έχει συνολικά αναβαθμίσει τη συνεργασία της με την Ελλάδα τους τελευταίους 28 μήνες, σε μία προσπάθεια να υποστηρίξει τα κοινά συμφέροντα ασφαλείας των δύο χωρών στο χώρο της ανατολικής Μεσογείου.

Η οικοδόμηση μίας πραγματικής στρατηγικής σχέσης, όπως σημείωσε εμφατικά, περιλαμβάνει πολλά στάδια.Η αναφορά αυτή υποκρύπτει και ένα πολιτικό μήνυμα προς την ελληνική πλευρά: Η επιλογή της γαλλικής πρότασης που θα αποτελέσει γενναία ενίσχυση της ναυπηγικής βιομηχανίας της Γαλλίας δεν θα έχει ως αντάλλαγμα μόνο ένα άκρως αξιόμαχο πολεμικό πλοίο, αλλά θα επεκταθεί και στο πολιτικό επίπεδο.

Αυτό σημαίνει, ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση “πλήρους ευθυγράμμισης” του μέλλοντος των δυο χωρών στη Μεσόγειο, με ό,τι θα μπορούσε να συνεπάγεται και να συμπεριλαμβάνει αυτό. Θα μπορούσε να ερμηνευθεί και μια έμμεση αναφορά στη συζήτηση περί αμυντικού συμφώνου που θα περιλαμβάνει αμυντική συνδρομή, για την από κοινού αντιμετώπιση απειλών που στρέφονται εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα είναι δυο διαφορετικά πράγματα για τη διπλωματία. Αρκεί κανείς να φανταστεί μια συμφωνία που θα περιέχει το ένα και θα αποφεύγει να κάνει αναφορά στο δεύτερο. Καθετί έχει τη σημασία του. Τονίζεται με κάθε έμφαση και σχετίζεται με τις συζητήσεις που υπήρξαν ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία για το θέμα του Αμυντικού Συμφώνου

Μετά την απόλυτα επιτυχή και σε ελάχιστο χρόνο συνεργασία κατάρτισης και υλοποίησης της σύμβασης προμήθειας 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, η γαλλική πρόταση για τέσσερις φρεγάτες Belhara FDI HN, έρχεται ως το επόμενο βήμα και κατά τον Γκιγιού, είναι ιδιαίτερα ελκυστική για την Ελλάδα για τους παρακάτω λόγους:

>Πρόκειται για το πλέον τεχνολογικά προηγμένο πλοίο που έχει ποτέ ναυπηγηθεί στη Γαλλία και προτείνεται και στο Πολεμικό Ναυτικό, χωρίς κανένα περιορισμό από πλευράς εξοπλισμού αποστολής και όπλων. Σε αυτό το γεγονός της πλήρους αποδέσμευσης νέων τεχνολογιών, συστημάτων και όπλων, αποδόθηκε ιδιαίτερη έμφαση με βάση το δεδομένο ότι η ισχύς ενός κράτους είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη ναυτική του ισχύ.

>Πάντα με βάση την ενημέρωση της Naval Group, η πρώτη ελληνική Belhara FDI HN, θα ναυπηγηθεί στη Γαλλία και θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι το τέλος του έτους 2025. Τα επόμενα τρία πλοία υπάρχει η δυνατότητα να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα και με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν ήδη καταρτιστεί, θα παραδοθούν στο ΠΝ μεταξύ 2027 και 2029. Δηλαδή το δεύτερο εντός του 2027, το τρίτο το 2028 και το τέταρτο το 2029.

>Προς την κατεύθυνση αυτή η Naval Group σε συνεργασία με την Thales, έχουν έρθει ήδη σε επαφή με 63 συνολικά ελληνικές εταιρείες, στις οποίες περιλαμβάνονται και μικρές ναυπηγικές μονάδες. Η Naval Group τόνισε τις προοπτικές και τις δυνατότητες μεταφοράς τεχνογνωσίας αναφέροντας σημαντικές επιτυχείς διεθνείς συνεργασίες που ολοκλήρωσε μέχρι σήμερα, σε πλήθος προγραμμάτων ναυπήγησης και εν συνεχεία υποστήριξης μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων (Βραζιλία, Αίγυπτος, Ινδία, Σαουδική Αραβία). Σημαντική εκκρεμότητα που πρέπει να διευθετηθεί από ελληνικής πλευράς, είναι η εξασφάλιση των ναυπηγείων που θα αναλάβουν τις εργασίες ναυπήγησης εγχώρια.

>Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της γαλλικής πρότασης σε ότι έχει να κάνει με τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών MEKO 200HN, είναι ότι ως πρόγραμμα θα υλοποιηθεί αποκλειστικά στην Ελλάδα, υπό την επίβλεψη και ευθύνη της Thales. Σε συνεργασία με την Naval Group η τελευταία έχει ήδη αξιολογήσει με θετικά αποτελέσματα 10 ελληνικές εταιρείες που μπορούν να συμμετάσχουν και στα δύο προγράμματα (ναυπήγησης και εκσυγχρονισμού), ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης και άλλων 20.

Τα πλοία ενδιάμεσης λύσης
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με πλοία που προτείνονται για την κάλυψη της ενδιάμεσης λύσης, η γαλλική πλευρά τόνισε ότι δύο σκάφη κλάσης Cassard προσφέρονται στην Ελλάδα εντελώς δωρεάν και μπορούν να παραδοθούν σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα. Εντός του 2022.

Το Jean Bart είναι σκάφος αεράμυνας περιοχής και το Latouche-Trevilleανθυποβρυχιακού αγώνα. Και τα δύο πλοία θα παραδοθούν έχοντας υποστεί πλήρη σειρά εργασιών συντήρησης και μαζί με το φόρτο των όπλων τους. Και αυτά θα διατεθούν χωρίς κόστος στο Πολεμικό Ναυτικό.

Η γαλλική προσφορά για την κάλυψη της ενδιάμεσης λύσης έγινε με βάση το σκεπτικό ότι τα δύο πλοία θα κληθούν να υπηρετήσουν στο Πολεμικό Ναυτικό για περιορισμένο χρονικό διάστημα (2022-2027) και ότι η μεγαλύτερη βαρύτητα στο πρόγραμμα αποδίδεται:

>Στον περιορισμό του κόστους αγοράς των Belhara FDI HN,
>Στον εκσυγχρονισμού των MEKO 200HN και της εν συνεχεία υποστήριξης τους,
>Στη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής συμμετοχής της ελληνικής ναυπηγικής (και όχι μόνο) βιομηχανίας. Και στα δύο προγράμματα.

Ο αξιωματούχος της Group Naval τόνισε την εμπλοκή 63 συνολικά ελληνικών εταιριών οι οποίες και θα ενταχθούν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα της Group Naval και θα έχουν κομβικό ρόλο στην υποστήριξη των ελληνικών Belh@rra ως εταιρίες – εταίροι του γαλλικού ναυπηγικού κολοσσού.

Κατά τα άλλα, ο Γάλλος αξιωματούχος τόνισε ότι η πρώτη Belh@rra θα έρθει στην Ελλάδα το 2025 και οι υπόλοιπες θα ακολουθήσουν με ρυθμό μία κάθε χρόνο, από το 2027 έως το 2029.

Εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με τη δυνατότητα των ελληνικών ναυπηγείων να αντεπεξέλθουν, λέγοντας ότι εργαζόμενοι θα μεταβούν στη Γαλλία και θα εργαστούν στην κατασκευή της πρώτης ελληνικής Belh@rra, ώστε στη συνέχεια να έχουν την εμπειρία και την εξοικείωση για να προχωρήσει η ναυπήγηση στην Ελλάδα.

Ο Αλέν Γκιγιού έφερε ως παράδειγμα τη βράβευση της εταιρίας που εκπροσωπεί στη Σαουδική Αραβία, την Ινδία και την Αίγυπτο, όπου η μεταφορά τεχνογνωσίας για υποβρύχια και σκάφη επιφανείας (υποβρύχια Scorpene, κορβέτες Gowind) αποδεικνύει την εμπειρία της Group Naval να σημειώσει άλλη μια επιτυχία, επί ελληνικού εδάφους.

Η Ελλάδα θα παραλάβει τη δεύτερη Belh@rra που θα ναυπηγηθεί, με σκοπό να έχουν επιλυθεί οι “παιδικές ασθένειες”, ενώ μετά τη ναυπήγηση της πρώτης ελληνικής Belh@rra, το Πολεμικό Ναυτικό θα μπορεί να προσθέσει τα οπλικά συστήματα που επιθυμεί, κάνοντας λόγο για CIWS (Close-in Weapon System) και επιπλέον κελιά κάθετων εκτοξευτών για τη φιλοξενία περισσοτέρων βλημάτων.

Όσον αφορά τα ναυπηγεία, ο Γκιγιού έβαλε τέλος στη φημολογία που ήθελε τη Γαλλία να κάνει θεαματική κίνηση για εξαγορά του Σκαραμαγκά. ξεκαθάρισε, ότι πολιτική της γαλλικής πλευράς είναι η συνεργασία με τον νέο ιδιοκτήτη του ναυπηγείου και η μεταφορά τεχνογνωσίας ώστε να μπορεί να προχωρήσει στη ναυπήγηση και άλλων Πολεμικών πλοίων, διαφορετικού εκτοπίσματος, με βάση όμως την τεχνογνωσία που θα έχει αποκτηθεί.

Εν κατακλείδι, οι Γάλλοι έδειξαν να υπονοούν, ότι με τη δωρεάν παραχώρηση στη Ελλάδα των πλοίων ενδιάμεσης λύσης, εξοικονομούνται χρήματα τα οποία μπορούν να επενδυθούν στο όποιο επιπρόσθετο κόστος απαιτεί η διαμόρφωση των Belh@rra που επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό.

Δεν έκλεισαν όμως την πόρτα και στο ενδεχόμενο ταχείας ναυπήγησης δύο καινούργιων πλοίων με τον προϋπολογισμό του Ναυτικού για την ενδιάμεση λύση, π.χ. κορβετών Gowing με εκτόπισμα 3.000 τόνων και τον οπλισμό που θα επιθυμούσε το Πολεμικό Ναυτικό.

Σε ερώτημα που έθεσε το DP στο περιθώριο της εκδήλωσης ωστόσο, οι Γάλλοι αξιωματούχοι εμφανίστηκαν αρκετά σκεπτικιστές απέναντι σε ανταγωνιστικές προτάσεις που υπόσχονται ταχεία ναυπήγηση καινούργιων πλοίων “ενδιάμεσης λύσης”, εντός διετίας. Υποστήριξαν, ότι πέραν της ναυπήγησης, η ολοκλήρωση των συστημάτων στα πλοία και οι δοκιμές, δεν μπορούν να ολοκληρωθούν εντός δύο ετών.

Πηγή:https://www.defence-point.gr/

thumbnail
About The Author

0 comments