Πορτογαλικό Πλήγμα: «Η μακεδονική γλώσσα ήταν κάποτε βουλγαρική»


Η μακεδονική γλώσσα ήταν κάποτε βουλγαρική, δήλωσε η Πορτογαλίδα  Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων  Άνα Πάουλα Ζακαρίας και προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στα Σκόπια. 

«Περιμένω αντίδραση από το Υπουργείο Εξωτερικών», αξιολόγησε ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας είναι δύσκολες ... Προφανώς σχετίζονται με τη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία παλαιότερα ήταν βουλγαρική», δήλωσε η Πορτογαλίδα.

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εμποδιστεί εδώ και μήνες, καθώς η Βουλγαρία επιμένει στην επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την εθνική ταυτότητα και τη γλώσσα των Σκοπίων.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες, οι οποίοι επικρίνουν τη θέση της Βουλγαρίας στη διαμάχη με τη Βόρεια Μακεδονία, ήλπιζαν ότι η αποχώρηση της κυβέρνησης  του Μπόικο Μπορίσοφ θα λύσει γρήγορα το πρόβλημα.

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες δήλωσαν στη σερβική «Politika» ότι τα περισσότερα μέλη της ΕΕ θεωρούν τη θέση της Βουλγαρίας ως προς την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ «ανεύθυνη και αδικαιολόγητη» και ότι η Σόφια «χάνει φίλους με υψηλό ρυθμό» εξαιτίας αυτού.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, από την άλλη πλευρά, πιστεύει ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση κατάφερε να «παρουσιάσει με σαφήνεια» τις απόψεις της Σόφιας σε άλλα μέλη τον τελευταίο ενάμιση μήνα.

«Νομίζω ότι συνειδητοποίησαν ότι οι κατηγορίες εναντίον της Βουλγαρίας ήταν αβάσιμες», δήλωσε ο Ράντεφ.

Η Βουλγαρία είναι η μόνη χώρα που εμποδίζει την έναρξη των διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Σόφια επιμένει ότι η «Μακεδονική» γλώσσα, επιπλέον, θα πρέπει να ονομαστεί  απλά ως «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», ή σε ορισμένες περιπτώσεις να υπάρχει υποσημείωση με την εξήγηση: « Γλώσσα Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Η Βουλγαρία δηλώνει επίσης ότι «η μακεδονική γλώσσα προήλθε το 1944» και ότι μπορεί να μετρηθεί μόνο ως «γραπτή περιφερειακή μορφή της βουλγαρικής γλώσσας», όπως σημειώνει η σερβική ραδιοτηλεόραση.

Πηγή: Βαλκανικό Περισκόπιο 

thumbnail
About The Author

0 comments