ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ DP: Το “θαύμα” της μετασκευής των “άχρηστων” ελληνικών BMP-1 για την Αίγυπτο

Αποκλειστικές φωτογραφίες εξασφάλισε το DP από Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου BMP1 που ανακατασκευάστηκε από την κοινοπραξία ΜΙΜΑ στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ. Πρόκειται για τα οχήματα που είχαν χαρακτηριστεί ότι η οικονομική τους επισκευή δεν συμφέρει και επρόκειτο… να πουληθούν ως σίδερα με το κιλό. Τελικά, το 2015 παραχωρήθηκαν δωρεάν στην Αίγυπτο, με την σιωπηρή υποχρέωση να ανακατασκευαστούν στην Ελλάδα.

Αρχικά προγραμματιζόταν το έργο αυτό να στηρίξει την λειτουργία της ΕΛΒΟ. Η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με την κοινοπραξία ΜΙΜΑ για την εκτέλεση του έργου και αυτή στη συνέχεια με τα ΕΑΣ, καθόσον η ΕΛΒΟ περιήλθε σε περιδίνηση. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα αποτελέσει έκθεμα στην έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA, που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα το διάστημα 13-15 Ιουλίου.

Η υπόθεση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για μακροσκελή σχολιασμό. Έχουμε συνηθίσει το στρατιωτικό υλικό όταν μας φαίνεται άχρηστο και παρότι αφού ξοδέψουμε χρήμα για κάποια χρόνια για τη φύλαξη του, να το πετάμε ή στην καλύτερη περίπτωση να το εκποιούμε “με το κιλό” (αεροσκάφη, οχήματα, καράβια κ.λπ.). Ας δούμε σε πέντε φωτογραφίες πως ήταν τα BMP-1 που για εμάς ήταν άχρηστα:




Ωστόσο, η διεθνής πρακτική είναι εντελώς διαφορετική. Σε όλο τον κόσμο πουλάνε το αμυντικό υλικό όταν αρχίζει να καθίσταται ακατάλληλο για τους ίδιους και υπάρχει ενδιαφέρον για χρήση από άλλους ή το παραχωρούν “δωρεάν”, με την υποχρέωση όμως αυτού που το εξασφαλίζει, να το εκσυγχρονίσει στη χώρα του πωλητή.

Μπορεί να μην είναι κάποια ιδιαίτερα καινοτόμος πρακτική, όμως κάτι τέτοιο έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τα παλιά, σοβιετικής κατασκευής BMP1. Παρόμοια λύση πήγε να υιοθετηθεί και σε άλλες περιπτώσεις. Όμως η αδράνεια του φόβου άλλων εποχών και τα κουτσομπολιά περί διαπλοκής το σταμάτησαν.

Δυστυχώς, αδυνατούμε ως χώρα να αντιληφθούμε ότι οι προμήθειες πρέπει να συνοδεύονται από μελέτη του Κόστους Κύκλου Ζωής. Δεν λαμβάνουμε υπόψη πόσο θα κοστίσει η συντήρηση του υλικού και πόσο η απαιτούμενη “αποστρατικοποίηση”, όταν έρθει η ώρα της απόσυρσης από το οπλοστάσιο, με αποτέλεσμα μέχρι να απαξιωθεί δαπανούμε τρεις φορές το κόστος απόκτησης του.

Μας είναι άγνωστη θεσμικά, μέχρι στιγμής, η ιδέα της αξιοποίησης του επιχειρησιακά μη αναγκαίου υλικού, παρότι υφίσταται υλικό μεγάλης αξίας που δεν είναι επιχειρησιακά εκμεταλλεύσιμο για τις ελληνικές Ένολες Δυνάμεις αλλά υπάρχει ενδιαφέρον από τρίτους που έχουν άλλες απαιτήσεις από τις ελληνικές.

Θα μπορούσε λοιπόν να πουληθεί, ή να παραχωρηθεί ακόμη και δωρεάν, υπό την προϋπόθεση συντήρησης ή αναβάθμισης από την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία συμβάλλοντας στην επιβίωση της. Εδώ θα ξεκινούσαμε τη συνήθη “αντιπολιτευτική καραμέλα” περί “ξεπουλήματος”…

Ας δούμε όμως τις φωτογραφίες που αποδεικνύουν σε τι μετεξελίχθηκε το BMP-1 μετασκευασμένο, έτσι ώστε να είναι επιχειρησιακά αξιοποιήσιμο για μια άλλη χώρα, με ταυτόχρονο όφελος για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, εφόσον το έργο εκτελέστηκε στην Ελλάδα..









Πηγή: https://www.defence-point.gr/


thumbnail
About The Author

0 comments