Έβγαλαν πάλι το τεφτέρι στο Γενικό Λογιστήριο…

oikonomika_08-03_slideΜπορεί η κυβέρνηση σε πανηγυρικό κλίμα να ανακοίνωσε την άμεση επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, ωστόσο, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι ημέρες από εδώ και πέρα θα είναι εύκολες σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Με απλά λόγια, τώρα ξεκινούν τα δύσκολα καθώς υπό ασφυκτικές χρονικές πιέσεις, θα πρέπει να
 κλείσουν όλα τα κρίσιμα μέτωπα αυτής της διαπραγμάτευσης, την ώρα που τα κρατικά ταμεία αδειάζουν ημέρα με την ημέρα και το κλίμα αβεβαιότητας σιγοτρώει τις σάρκες της αγοράς. Δεν είναι τυχαίο πως ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνει σε κάθε τόνο πως δεν πρέπει η όλη διαδικασία να φτάσει μέχρι τον Μάιο. Το μεγάλο ερώτημα, ιδιαίτερα για όσους θυμούνται τις εφιαλτικές ημέρες του 2015, είναι για πόσο ακόμα μπορούν να αντέξουν τα κρατικά ταμεία χωρίς να εισρεύσει χρήμα; Όπως και πέρυσι, το «σημείο μηδέν» τοποθετείται στις αρχές του καλοκαιριού. Ο Ιούλιος δεν… βγαίνει όση περικοπή δαπανών και να κάνει το υπουργείο Οικονομικών.
Μάλιστα, παρά τα όσα λέγονται για συμφωνία μέχρι τον Μάιο, το οικονομικό επιτελείο από την αρχή του χρόνου κάνει ασφυκτική οικονομία και ελπίζει να διατηρηθούν τα έσοδα σε ικανοποιητικά επίπεδα, προκειμένου να βγουν οι δύο μήνες της άνοιξης. Η ευτυχής συγκυρία για την ελληνική πλευρά, είναι ότι φέτος, οι δανειακές υποχρεώσεις είναι αρκετά «συμμαζεμένες» σε σχέση με πέρυσι. Αν εξαιρεθεί ο Μάρτιος κατά τον οποίο πρέπει να πληρώσουμε 879 εκατ. ευρώ για δόσεις (κυρίως προς το ΔΝΤ) και 750 εκατ. ευρώ για τόκους, οι υπόλοιποι μήνες έχουν μικρότερες υποχρεώσεις:
1. Τον Απρίλιο, οι δόσεις ανέρχονται στα 511 εκατ. ευρώ και οι τόκοι στα 420 εκατ. ευρώ.
2. Τον Μάιο οι υποχρεώσεις είναι ακόμη μικρότερες και φτάνουν στα 250 εκατ. ευρώ για δόσεις και στα 210 εκατ. ευρώ για τόκους ενώ
3. Τον Ιούνιο λήγουν δόσεις 306 εκατ. ευρώ ενώ πρέπει να καταβληθούν τόκοι 400 εκατ. ευρώ.
Σε αυτό το χρονικό σημείο, εξαντλείται και το τελευταίο χρονικό περιθώριο. Τον Ιούλιο, όπως και πέρυσι, εμφανίζονται οι υποχρεώσεις της ΕΚΤ ύψους 2,766 δισ. ευρώ οι οποίες είναι αδύνατον να καλυφθούν με τα διαθέσιμα πόσο μάλλον όταν και οι τόκοι του συγκεκριμένου μήνα ανέρχονται στα 900 εκατ. ευρώ.
Στο οικονομικό επιτελείο ελπίζον ότι τα χρονικά περιθώρια δεν θα εξαντληθούν καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, οι υπογραφές θα μπουν με την ελληνική πλευρά να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.
http://www.iapopsi.gr/
thumbnail
About The Author

0 comments