Η είσοδος μεγάλης αμερικανικής εταιρείας στα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου θα φέρει μεγάλες πολιτικές αλλαγές ενόψει της ρωσικής παρουσίας στη Συρία και τη Λιβύη.
Μια συμφωνία που θα μπορούσε να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού και να αυξήσει τα μέρη στη σύγκρουση για τα πεδία φυσικού αερίου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, είναι η Chevron, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, πρόκειται να αποκτήσει την Noble Energy (επίσης αμερικάνικη), έναν από τους παίκτες στον τομέα του φυσικού αερίου στην περιοχή.
Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας που πιθανολογείται το τελευταίο τρίμηνο του 2020, η Chevron έχει προγραμματίσει να αποκτήσει περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια από την κατοχή της Noble Energy ενός μεγάλου ποσοστού αερίου που ανήκει στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο, στην ανατολική Μεσόγειο.
Η αμερικανική εταιρεία άρχισε να εισβάλλει στην αιγυπτιακή αγορά πριν από δύο χρόνια και έλαβε κάποιες παραχωρήσεις εξερεύνησης σε νέες περιοχές στην Ερυθρά Θάλασσα και δυτικά της Αλεξάνδρειας.
Στις 12 Φεβρουαρίου 2020, η Αίγυπτος και η Chevron International υπέγραψαν συμφωνία εμπορικής και τεχνικής συνεργασίας στους τομείς της διύλισης, της μεταφοράς και της διανομής πετρελαιοειδών και αργού πετρελαίου.
Στις 21 Ιουνίου 2020, το Κάιρο υπέγραψε 12 συμφωνίες στον τομέα του πετρελαίου με μια σειρά από μεγάλες διεθνείς εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Chevron με επενδύσεις ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και παροχή επιχορηγήσεων αξίας 19 εκατομμυρίων δολαρίων για τη διάτρηση 21 πηγαδιών στην ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή της δυτικής Μεσογείου.
Οι συγκρούσεις κλιμακώνονται
Η Τουρκία, αφενός, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος, αφετέρου, αγωνίζονται για τον έλεγχο των οικονομικών ζωνών της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες αποτελούν την πιο έντονη σύγκρουση για τη θαλάσσια περιοχή εδώ και 20 χρόνια, σύμφωνα με το περιοδικό Foreign Policy στην έκθεσή του, που εκδόθηκε στις 18 Αυγούστου 2020.
Αυτή η σύγκρουση έφτασε στο σημείο σύγκρουσης μεταξύ τουρκικού και ελληνικού πολεμικού πλοίου στην ανατολική Μεσόγειο, αφού η Άγκυρα ανέπτυξε πλοίο για να προβεί σε σεισμικές έρευνες με συνοδεία τουρκικού στόλου κοντά στο νησί Καστελόριζο, το οποίο η Αθήνα ισχυρίζεται ότι είναι η δική της θαλάσσια περιοχή.
Το Foreign Policy έδειξε ότι η τρέχουσα κλιμάκωση μεταξύ της Τουρκίας από τη μια πλευρά και της Κύπρου και της Ελλάδας από την άλλη πλευρά διαφέρει από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς απειλεί να μετατρέψει τη σύγκρουση στην ανατολική Μεσόγειο σε πολυεθνική σύγκρουση, επισημαίνοντας ότι οι γαλλικές προσπάθειες στήριξης της Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας στέλνουν πολεμικά πλοία στα αμφισβητούμενα ύδατα, Όπως και η αλληλεγγύη με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, με την Αθήνα.
Η συμφωνία «Chevron»
Ο οικονομολόγος Ιμπραχίμ Ναβάρ τόνισε ότι η σημασία της γεωστρατηγικής εισόδου της "Chevron" υπερβαίνει κατά πολύ το ποσό της εξαγοράς, υποδεικνύοντας ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της σύγκρουσης φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο που ξεκίνησε στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η Αμερική μπαίνει έντονα στην αρένα του ανταγωνισμού».
Ο εμπειρογνώμονας και πρώην σύμβουλος του ΟΗΕ πρόσθεσε: «Η είσοδος της Chevron στην αρένα των συγκρούσεων σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να γίνουν μια από τις δυνάμεις που θα εμπλακούν άμεσα, σε μια σύγκρουση που έχει μετακινηθεί από τον απλό οικονομικό ανταγωνισμό μεταξύ εταιρειών σε μια προσπάθεια ελέγχου με τη χρήση ένοπλης δύναμης από τα κράτη, στην οποία προσπάθεια οποία η Τουρκία σήμερα έχει πρωταρχικό ρόλο.
Ο Ναβάρ πρότεινε ότι «η Ουάσιγκτον θα συμμετάσχει περισσότερο στους αγώνες εξουσίας στην ανατολική Μεσόγειο, μαζί με την Ιταλία, τη Ρωσία, τη Γαλλία και τη Βρετανία», τονίζοντας ότι «με την παρουσία τουρκικών πλοίων στη σκηνή, η αμερικανική διπλωματία μπορεί να διαδραματίσει ενεργό και πιο αποτελεσματικό ρόλο».
Το ερώτημα είναι:
Η είσοδος της αμερικανικής "Chevron" στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού και θα αυξήσει τα μέρη της σύγκρουσης για τα πεδία φυσικού αερίου;
Η απόκτηση της Noble Energy σημαίνει την είσοδο των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα αερίου στην ανατολική Μεσόγειο;
Στην απάντησή του στην ερώτηση από πολιτική άποψη, ο λέκτορας στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής στο τουρκικό πανεπιστήμιο Sakarya, Δρ Μοχάμετ αλ Ζαβάουι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Al-Istiqlal, πρόσθεσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσχώρησαν επίσης στο Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου ως μόνιμος παρατηρητής», σημειώνοντας ότι «ουσιαστικά δεν απέχει πολύ από το σχεδιασμό και τις νέες συμμαχίες που ανέθεσαν στην ηγεσία του Ισραήλ να περιορίσουν στην περιοχή τόσο τη Ρωσία όσο και την Τουρκία, αλλά, και το Ιράν.
Ο Αλ-Ζαβάουι επεσήμανε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ποτέ δεν απομακρύνθηκαν από την περιοχή και διπλασίασαν τη ναυτική παρουσία τους με τους στόλους, τις φρεγάτες και τα αεροπλανοφόρα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου έχει καταστεί στην κορυφή του καταλόγου των ανησυχιών της Ουάσινγκτον στην περιοχή».
Al Estiklal.net (τουρκική ιστοσελίδα στην αραβική)
Πηγή: //www.echedoros-a.gr
0 comments