Ο στόχος του Ερντογάν: Η Τουρκία χρειάζεται μέσα ‘αποτροπής στη θάλασσα’

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο των αυξανόμενων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, προέβαλε ένα άλλο φιλόδοξο σχέδιό του - την κατασκευή τριών αεροπλανοφόρων, που θα γίνονταν μέσο «αποτροπής στη θάλασσα» και ένα μέσο «αποτροπής» δυνητικών αντιπάλων. Σύμφωνα με την Hurriyet Daily News δήλωσε ο Ερντογάν:


«Η Τουρκία είναι μεταξύ 10 χωρών που μπορούν να σχεδιάσουν και να παράγουν τα δικά τους πολεμικά πλοία. Μπορούμε να χτίσουμε αεροπλανοφόρα. Επειδή τα χρειαζόμαστε για κυριαρχία στη θάλασσα. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε και να παράγουμε ευσυνείδητα ​​και δεν πρέπει να χάσουμε ένα λεπτό».

Η Τουρκία μπορεί σίγουρα να κατασκευάσει πλοία, λένε οι σχολιαστές.

 Το αποβατικό σκάφος, TCG Anadolu, μπορεί να διαμορφωθεί ως ελαφρύ αεροπλανοφόρο.

 Το πλοίο σχεδιάστηκε για να μεταφέρει τα αμερικανικά μαχητά F-35, αλλά η Τουρκία αποκλείστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πρόγραμμα F-35, λόγω της αγοράς από την Άγκυρα  των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων.

Η ισπανική εταιρεία Navantia παρείχε σχεδιασμό, μεταφορά τεχνολογίας, εξοπλισμό και τεχνική βοήθεια στο τουρκικό ναυπηγείο Sedef Shipyard για την ανάπτυξη της TCG Anadolu. Η κατασκευή ενός πανομοιότυπου πλοίου, που θα ονομάζεται TCG Trakya, σχεδιάζεται επί του παρόντος για το τουρκικό ναυτικό.

Ορισμένοι τουρκικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι δεν σχεδιάζεται η κατασκευή πλήρων αεροπλανοφόρων, αλλά οι λεγόμενες σούπερ αερομεταφορείς - υπεράκτιες πλατφόρμες ικανές να μεταφέρουν μαχητές πολλαπλών ρόλων και να επιτίθενται ελικόπτερα. 

Η Τουρκία κατασκευάζει επί του παρόντος ελικοπτεροφόρα, όχι αεροπλανοφόρα. Τα πρώτα αναφέρονται κυρίως σε τοπικές δραστηριότητες σε περιορισμένο θέατρο επιχειρήσεων, χωρίς να επιδιώκουν τον στόχο της διεξαγωγής πολεμικών αποστολών και καθήκοντος στον Παγκόσμιο Ωκεανό.

Το τελευταίο διάστημα οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχουν κλιμακωθεί μετά την αποστολή ερευνητικών πλοίων από την Άγκυρα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στις αρχές του μήνα.

 Η Τουρκία δήλωσε τελευταία ότι θα πραγματοποιηθούν ναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην ανατολική Μεσόγειο αυτήν την εβδομάδα, επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάσταση στην περιοχή. «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο», προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

 

Η Τουρκία διεκδικεί ορισμένες θαλάσσιες περιοχές βάσει συμφωνίας που υπέγραψε με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Τρίπολης,  τον Νοέμβριο του 2019. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν τη δική τους συμφωνία αυτό το μήνα για να ορίσουν τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες τους στην Ανατολική Μεσόγειο, οδηγώντας σε αυξημένη κλιμάκωση στην περιοχή. 

Η Ελλάδα επιμένει ότι έχει αποκλειστικά δικαιώματα να δραστηριοποιείται σε αυτές τις περιοχές της Μεσογείου, όπου η Τουρκία προσπαθεί να πραγματοποιήσει δοκιμές γεώτρησης σε αναζήτηση νέων πεδίων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

 Η Άγκυρα, με τη σειρά της, αναφέρεται στους όρους της συμφωνίας που συνήφθη με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης στην Τρίπολη, σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα.

Eurasia Daily

Πηγή: //www.echedoros-a.gr

thumbnail
About The Author

0 comments