Γράφει η Olga Rodríguez
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κρατούν την ανάσα τους τις τελευταίες ώρες πριν από το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων. Αν και οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Τζο Μπάιντεν τη νίκη, κανείς στο Δημοκρατικό Κόμμα δε θα τολμούσε να νιώσει πρόωρα ιδιαίτερη ανακούφιση, δεδομένου ότι υπάρχει ειδικά ο φόβος πως ο Τραμπ θα αμφισβητήσει δημόσια τα αποτελέσματα, εάν η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων είναι μικρή.
Έτσι, οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί κάνουν τα σχέδια τους για την επόμενη μέρα, προετοιμαζόμενοι για πιθανές νομικές μάχες στις πολιτείες κλειδιά, όπου οι διαφορές είναι μικρές. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ήδη δικηγόρους και 50.000 εθελοντές σε όλη τη χώρα, κυρίως σε σημαντικές πολιτείες όπως η Φλόριντα, η Βόρεια Καρολίνα, η Μινεσότα, η Νεβάδα και η Πενσυλβάνια. Προς το παρόν, ζητούν τη μη καταμέτρηση των ψηφοδελτίων της επιστολικής ψήφου που φτάνουν μετά τις εκλογές σε πολλές πολιτείες.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει ήδη απορρίψει το αίτημα αυτό στην Πενσυλβάνια. Όλα τα ψηφοδέλτια που φτάνουν με ταχυδρομική σφραγίδα της 3ης Νοεμβρίου ή νωρίτερα μπορούν να μετρηθούν έως και τρεις ημέρες μετά την Ημέρα των Εκλογών. Ωστόσο, ο Τραμπ είπε αυτή την Κυριακή ότι η εκστρατεία του θα «βάλει τους δικηγόρους μας» όταν κλείσουν οι κάλπες, υπονοώντας πιθανές νέες προσφυγές. Προς το παρόν, σε κάθε περίπτωση, οι επιστολικές ψήφοι που τυχόν φτάσουν μετά την Τρίτη θα διατηρούνται σε ξεχωριστές κάλπες σε αυτήν την πολιτεία.
Στη Βόρεια Καρολίνα, μια άλλη πολιτεία όπου αναμένεται μικρή διαφορά, το Δικαστήριο έχει επίσης επιτρέψει να καταμετρηθούν τα ψηφοδέλτια που φτάνουν μέχρι τις 12 Νοεμβρίου. Δυσαρεστημένος με την απόφαση αυτή, ο Τραμπ έγραψε στο Twitter την περασμένη Παρασκευή ότι μια τέτοια απόφαση «είναι ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΗ και πολύ κακή για τη χώρα μας» και πρόσθεσε:
«Μπορείτε να φανταστείτε τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των εννέα ημερών; Οι εκλογές θα ολοκληρωθούν στις 3 Νοεμβρίου».
Το ίδιο Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να επιτρέψει παρόμοια εξαήμερη παράταση στο Ουισκόνσιν. Και το Εφετείο του 8ου Διαμερίσματος της Μινεσότα αποφάσισε ότι η Τρίτη ήταν η προθεσμία για τη λήψη όλων των ψήφων. Έτσι, υπάρχει κάποια αυθαιρεσία στην τελική απόφαση: ορισμένες πολιτείες θα μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν την ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου, ενώ άλλες όχι. Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα επειδή στο πλαίσιο της πανδημίας πολλοί άνθρωποι έχουν επιλέξει να ψηφίσουν με αυτόν τον τρόπο και επίσης επειδή οι ειδικοί πιστεύουν ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα κερδίσει την επιστολή ψήφο. Για αυτόν τον λόγο, ο Τραμπ προσπαθεί να το εμποδίσει· εν μέρει, και μέσω της κίνησης αυτής να αποφύγει την ενίσχυση της ταχυδρομικής υπηρεσίας, κάτι για το οποίο λυπούνται οι Δημοκρατικοί.
Ο πρόεδρος γνωρίζει ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα χάσει και γι 'αυτό είναι πρόθυμος να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Θα είναι σε θέση να το κάνει στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έχει συντηρητική πλειοψηφία, με αρκετούς οπισθοδρομικούς δικαστές, συμπεριλαμβανομένης της νεοεισερχόμενης Έιμι Κόνι Μπάρετ, που δε συμμετείχε στην απόφαση του Δικαστηρίου σχετικά με την επιστολή ψήφο στην Πενσυλβάνια και τη Βόρεια Καρολίνα, αλλά θα είναι διαθέσιμη για μελλοντικές αποφάσεις.
Η Κόνι Μπάρετ και δύο άλλοι δικαστές στο ίδιο δικαστήριο επιλέχθηκαν από τον Τραμπ, ο οποίος έκανε τη διαμόρφωση του δικαστικού σώματος έναν από τους κύριους στόχους του κατά τη διάρκεια της θητείας του. Οι διορισμένοι από τον πρόεδρο δικαστές τόσο στο Ανώτατο Δικαστήριο όσο και στα κατώτερα δικαστήρια θα παραμείνουν για χρόνια στις θέσεις τους και θα αποφασίζουν για κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα και τις ελευθερίες στη χώρα.
«Οργανωθείτε, ψηφίστε και διαδηλώστε»
Επιπλέον, υπάρχει ένα εκλογικό σύστημα με σοβαρά δημοκρατικά ελλείμματα, το οποίο δίνει προτεραιότητα στην ψήφο του Σώματος των Εκλεκτόρων κάθε πολιτείας έναντι της λαϊκής ψήφου, και το οποίο σε 11 πολιτείες αφαιρεί το δικαίωμα ψήφου σε όσους έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους (για ένα έγκλημα κλοπής ή ψευδούς τεκμηρίωσης), ακόμα κι αν έχουν ήδη εκτίσει το σύνολο της ποινής τους. Στην πράξη, αυτό επηρεάζει κυρίως τη μαύρη και ισπανόφωνη κοινότητα, η οποία μπορεί να ανακτήσει το δικαίωμα ψήφου ή εκλογής, μόνο μέσω σχετικού αιτήματος προς τον κυβερνήτη. Αυτό το εμπόδιο για τους ψηφοφόρους από μη προνομιούχες κοινότητες ωφέλησε παραδοσιακά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις προκλήσεις και τα εμπόδια, πολλά κοινωνικά κινήματα γνωρίζουν πολύ καλά τι έρχεται την επόμενη μέρα και είναι έτοιμα να το αντιμετωπίσουν. Η βουλευτής Αλεξάντρια Οκάσιο- Κορτέζ ενθαρρύνει ψηφοφόρους και ακτιβιστές να αντιληφθούν ότι «κανένας πρόεδρος δεν είναι η απάντηση, εσείς είστε η απάντηση, τα μαζικά κινήματα είναι η απάντηση».
Το σύνθημα του κινήματος Count On Us είναι «πρώτα, οργανωνόμαστε, μετά ψηφίζουμε και τέλος, εάν ο Τραμπ προσπαθήσει να κλέψει τις εκλογές, χτυπάμε».
Τα μέλη του εξηγούν ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε διαμαρτυρίες και απεργίες για να διασφαλίσουμε ότι θα καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι. Κάνουμε αυτή τη χώρα να λειτουργεί, και αν όλοι αποφασίσουμε να μην πάμε στη δουλειά ή στο σχολείο, δεν υπάρχει τρόπος να μπορέσει ο Τραμπ να κυβερνήσει».
Η στάση και τα μηνύματά τους υποστηρίζονται από άτομα από την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως η Οκάσιο Κορτέζ. Η Δημοκρατική βουλευτής υποστηρίζει επίσης ένα άλλο κίνημα, το Κίνημα της Ανατολής, που αποτελείται από νέους που υπερασπίζονται μια Πράσινη Συμφωνία για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή, που συνεργάστηκε σε ορισμένες εκστρατείες με τους Σοσιαλιστές Δημοκρατικούς της Αμερικής, στους οποίους ανήκει η Οκάσιο Κορτέζ.
Είναι επικριτικοί σχετικά με τον Μπάιντεν και την ελιτίστικη και νεοφιλελεύθερη ατζέντα του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά έχουν κάνει εκστρατεία υπέρ της ψηφοφορίας, γνωρίζοντας ότι η νίκη του Τραμπ θα διευρύνει την κατάρρευση της δημοκρατικής δυναμικής και θα καταστήσει δυσκολότερη τη δυνατότητα άσκησης πίεσης για δίκαιες πολιτικές:
«Πρώτον, εξαλείφουμε τον φασισμό από τον Λευκό Οίκο. Στη συνέχεια, κάνουμε τα πιο άγρια όνειρα των προγόνων μας πραγματικότητα», ισχυρίζονται, υπενθυμίζοντας ότι η υποστήριξή τους προς συγκεκριμένους Δημοκρατικούς είναι έγκαιρη. Λένε ότι «δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη στο μέλλον» και τονίζουν τη σημασία των κοινωνικών κινημάτων αυτή τη περίοδο.
Για παράδειγμα, υπενθυμίζουν τι συνέβη στη θητεία του Λίντον Τζόνσον, ο οποίος δεν άρεσε πολύ στην αριστερά όταν ανέλαβε την εξουσία μετά τη δολοφονία του Κένεντι. Ο Τζόνσον δεν ήταν ιδιαίτερα μαχητικός, ούτε έδινε έμφαση σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα πολιτικά δικαιώματα. Ωστόσο, στη θητεία του, ψηφίστηκε ο νόμος περί πολιτικών δικαιωμάτων και ο νόμος περί οικονομικής ευκαιρίας. Για να εξαλείψει ή να ανακουφίσει τη φτώχεια στον αφροαμερικανικό πληθυσμό, θέσπισε την ασφάλιση υγείας για τους ηλικιωμένους (Medicare) και για τους φτωχούς (Medicaid) και ενέκρινε επίσης προγράμματα στέγασης χαμηλού κόστους με κρατική χρηματοδότηση.
Τίποτα από αυτά δε θα γινόταν αν δεν υπήρχε ένα τεράστιο, ενεργό και αποφασιστικό κοινωνικό κίνημα, με ηγέτες όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, με τακτικές διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες και απεργίες και με έναν μαύρο πληθυσμό αποφασισμένο να αγωνιστεί για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του. Σε αυτό επιμένει επίσης και η αριστερή πτέρυγα εκπροσώπων του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως η Οκάσιο Κορτέζ. Αν και ο Μπάιντεν «δεν είναι ο υποψήφιος θα θέλαμε» πρέπει να στηριχθεί «έτσι ώστε η δημοκρατία μας να επιβιώσει» και στη συνέχεια, «να τον πιέσουμε προς μια πιο προοδευτική κατεύθυνση». Με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, αναμφίβολα η ικανότητα ανάληψης δράσης θα είναι μικρότερη.
Τα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα των Ηνωμένων Πολιτειών, μιας χώρας που χαρακτηρίζεται από υψηλή ανισότητα, έλλειψη καλών βασικών δημόσιων υπηρεσιών και ένταση πόλωσης, δεν πρόκειται να εξαλειφθούν την επομένη των εκλογών. Ακόμα κι αν ο Τραμπ δεν κερδίσει, ο Τραμπισμός θα παραμείνει, με την πρόθεση να διεξάγει πόλεμο και προσπαθώντας να ποινικοποιήσει τυχόν βήματα προς δικαιότερες κοινωνικές πολιτικές. Φυσικά, μια ήττα του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου δε θα άλλαζε τις διάφορες δομές στη χώρα, αλλά θα προκαλούσε σημαντική απώλεια της δυναμικής της ακροδεξιάς, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στην Ευρώπη.
Εάν η διαφορά είναι μικρή, ενδέχεται να ακολουθήσουν ατελείωτες μέρες καταμέτρησης και αναφορών, με τον Τραμπ έτοιμο να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα και τις ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες έτοιμες να τον στηρίξουν στους δρόμους. Εάν το αποτέλεσμα είναι ένας περίπατος και κερδίσει ο Μπάιντεν, η ένταση θα συνεχίσει και ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να δείξει ότι διαφέρει από τη νεοφιλελεύθερη ελίτ του Δημοκρατικού Κόμματος που απομάκρυνε ένα τμήμα της εργατικής τάξης των ΗΠΑ.
Τα μόνα καλά νέα αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχει μια ισχυρότερη και πιο ενεργή από το συνηθισμένο Αμερικανική Αριστερά, τόσο σε πολιτικές οργανώσεις όσο και σε κοινωνικά κινήματα, έτοιμη να επιβλέψει και να ασκήσει πίεση στον μελλοντικό πρόεδρο. Διακυβεύονται πολλά, τόσο εντός όσο και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών
Πηγή: https://forum.eu/
0 comments