“Πελάτες μου”! Δίνουν Μ1117 Guardian για να “βγάλουν” από… τον “στρατηγικό σύμμαχο”;

Μια δυσάρεστη “έκπληξη” κρύβει σύμφωνα με πληροφορίες η LOA GR-B-IAO που απέστειλαν οι αμερικανικές Αρχές ως απάντηση στο επιδειχθέν ενδιαφέρον του ΓΕΣ για την παραχώρηση μέχρι 1.200 Τροχοφόρων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Αναγνωρίσεως Μ1117 Guardian (4×4). “Έκπληξη” και “δυσάρεστη”, αναλόγως βεβαίως του ποιος είναι ο ενδιαφερόμενος και της αντιλήψεως που επικρατεί στον καθένα για ορισμένα ζητήματα.

Γράφει ο Σάββας Δ. Βλάσσης
ΠΗΓΗ: ΔΟΥΡΕΙΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν στον ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ ότι η εκδήλωση αρχικού ενδιαφέροντος από ελληνικές εταιρείες της Αμυντικής Βιομηχανίας, για την διερεύνηση αναπτύξεως πιθανών ολοκληρωμένων προτάσεων στον τομέα του οπλισμού (πύργος – αισθητήρες) αποκάλυψε στην LOA ένα εμπόδιο.

Συγκεκριμένως, η LOA περιλαμβάνει ρητή απαγόρευση στον αποδέκτη, δηλαδή την ελληνική πλευρά, να προβεί σε οποιασδήποτε μείζονα τροποποίηση στα οχήματα άνευ αδείας του κατασκευαστή! Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά ενδιαφερθεί για οποιοδήποτε πρόγραμμα αναβαθμίσεως – τροποποιήσεως των οχημάτων, είναι υποχρεωμένη να αναθέσει την σύμβαση στην κατασκευάστρια Textron.

Πρόκειται περί τυπικής προνοίας του αμερικανικού Δημοσίου για τις περιπτώσεις παραχωρήσεως δωρεάν πλεονάζοντος στρατιωτικού υλικού (EDA) καθώς προτάσσεται η διασφάλιση των επιχειρηματικών και βιομηχανικών συμφερόντων των αμερικανικών εταιρειών παραγωγής αμυντικού υλικού.

Έχουμε προσεγγίσει στο πρόσφατο παρελθόν την περίπτωση, σημειώνοντας ότι στις τυπικές διαδικασίες που επιτάσσει η αμερικανική γραφειοκρατία, είναι η κατ’ αρχήν λήψη εγκρίσεως από τον κατασκευαστή, ώστε να διευκρινισθεί ότι η παραχώρηση συγκεκριμένου EDA δεν προκαλεί βλάβη στα επιχειρηματικά του σχέδια.

Επί της ουσίας, η αμερικανική πλευρά έχει δημιουργήσει διά του μηχανισμού EDA έναν μηχανισμό εξασφαλίσεως νέου κύκλου εργασιών και εσόδων στους Αμερικανούς κατασκευαστές, από συμβάσεις που αναθέτουν οι νέοι χρήστες του αποσυρθέντος υλικού.

Στην περίπτωση των Μ1117, έχουμε διευκρινίσει ότι η LOA GR-B-IAO δεν περιλαμβάνει παραχώρηση οπλισμού και άλλων υποσυστημάτων των οχημάτων, τα οποία παραδίδονται “γυμνά”. Η παραχώρηση του οπλισμού ζητείται με δεύτερη σχετική LOR που υποβλήθηκε από πλευράς ΓΕΣ, χωρίς ακόμη να έχει γίνει γνωστή η τύχη του.

Το δεδομένο είναι ότι επειδή ο οπλισμός ενέχει επιπλέον κόστος παραχωρήσεως, θα ήταν φυσιολογικό να αναζητηθούν λύσεις που θα μπορούσε να προσφέρει η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

thumbnail
About The Author

0 comments