Φρεγάτες: Πώς η Παρλί αιφνιδίασε ευχάριστα τον Νίκο Παναγιωτόπουλο - Ο οπλισμός, η προηγμένη τεχνολογία, οι σχέσεις Αθήνας - Παρισιού και το γεγονός ότι η Naval μπορεί να παραδώσει δύο πλοία στην Αθήνα το 2025, δίνουν σαφές προβάδισμα στην γαλλική υποψηφιότητα
Αποφασισμένες να ξεκαθαρίσουν το τοπίο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αναφορικά με το ζήτημα της απόκτησης των τεσσάρων νέων φρεγατών για το Πολεμικό μας Ναυτικό, είναι πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην Αθήνα.
Ο χρόνος τον οποίο είχαν στη διάθεσή τους οι «μνηστήρες» για να καταθέσουν τις προτάσεις τους, να κάνουν τις όποιες τροποποιήσεις και να ασκήσουν παρασκηνιακά τις όποιες πιέσεις, τελειώνει και πλέον η χώρα μας καλείται να λάβει τις οριστικές αποφάσεις.
Η αρμόδια επιτροπή του ΓΕΝ έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση όλων των πλοίων και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ενημερώσει πλήρως για τις δυνατότητες της κάθε υποψήφιας φρεγάτας τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη. Εκείνος με τη σειρά του, αναμένεται τα επόμενα 24ωρα να καταθέσει στον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, την τελική εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού για το πλοίο που θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια τη βασική μονάδα κρούσης του ελληνικού Στόλου.
Υπενθυμίζουμε πως στην τελική τετράδα των μνηστήρων είναι οι Γάλλοι με τις πανίσχυρες φρεγάτες Belh@rra, οι Αμερικανοί με τις MMSC (σ.σ. HF2), οι Ολλανδοί με τις SIGMA 11515, και οι Ιταλοί με τις FREMM.
Μέχρι και την τελευταία στιγμή οι ενδιαφερόμενες εταιρείες έστελναν συνεχώς βελτιώσεις στις προτάσεις που αφορούσαν κυρίως αλλαγές στη διαμόρφωση των πλοίων, τον οπλισμό, αλλά και τη μείωση του κόστους, μιας και ο ισχυρός ανταγωνισμός ανάγκασε τους πάντες να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις τους.
Αναμφισβήτητα, το πιο πλήρες πακέτο και την πιο δελεαστική πρόταση την έχουν οι Γάλλοι. Οι πανίσχυρες FDI Belh@rra HN αποτελούν ένα υπερόπλο στα χέρια οποιασδήποτε χώρας, μιας και βασίζεται στην υψηλή τεχνολογία, τις μεγάλες δυνατότητες στην αντιαεροπορική άμυνα περιοχής αλλά και τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. «Είναι ένα εξαιρετικό πλοίο», είχε πει με νόημα ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της αμυντικής έκθεσης Defea 2021, διαμηνύοντας παράλληλα στα στελέχη της κατασκευάστριας Naval Group πως πολύ σύντομα θα είχαν νέα επικοινωνία.
Το ταξίδι του υπουργού Άμυνας στη Γαλλία, για την παραλαβή του πρώτου ελληνικού Rafale και η συνάντησή του στο Παρίσι με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλορανς Παρλί, δημιούργησε προσδοκίες για εξελίξεις στην υπόθεση των φρεγατών. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας, οι δύο υπουργοί συζήτησαν και πάλι το ζήτημα των Belh@rra, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να επισημαίνει πως πρόκειται για ένα πλοίο εξαιρετικών δυνατοτήτων, που όμως η τιμή του είναι λίγο πιο «τσιμπημένη» σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Η Φλοράνς Παρλί ωστόσο φαίνεται πως ήταν προετοιμασμένη και είχε έτοιμη «ντρίμπλα» στον Έλληνα υπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρότεινε στον κ. Παναγιωτόπουλο να παραλάβει η Ελλάδα τελικά δύο φρεγάτες Belh@rra το 2025. Μαζί δηλαδή με την πρώτη Belh@rra ΗΝ (ελληνικής διαμόρφωσης), να παραλάβει και μία FDI Belh@rra που κανονικά προορίζονταν για τις ανάγκες του γαλλικού Στόλου. Η συγκεκριμένη πρόταση του Παρισιού φέρεται να «ξεμπλοκάρει» τη διαδικασία σε μεγάλο βαθμό, μιας και ικανοποιεί την απαίτηση του Πολεμικού Ναυτικού για ανανέωση των Μονάδων επιφανείας το ταχύτερο δυνατόν.
Όσον αφορά το ζήτημα της ενδιάμεσης λύσης, υπενθυμίζουμε πως η γαλλική Naval Group έχει προτείνει τις πολύ αξιόλογες και ολοκαίνουργιες κορβέτες Gowind σε τιμή που σίγουρα δεν είναι απαγορευτική για τη χώρα μας.
Φαίνεται λοιπόν πως οι Γάλλοι αποκτούν προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού, διαθέτοντας το πιο προηγμένο πλοίο τεχνολογικά, με τον πιο ισχυρό οπλισμό, που περιλαμβάνει πυραύλους Scalp Naval και τελευταίας τεχνολογίας συστήματα για τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Παράλληλα, οι Γάλλοι έχουν δεσμευτεί να δώσουν ζωή στα ελληνικά ναυπηγεία με την κατασκευή των τριών από τέσσερα πλοία στην Ελλάδα, ενώ δηλώνουν πως θα συνεργαστούν στενά με την εγχώρια βιομηχανία για την αγορά υλικών και εξαρτημάτων. Επίσης, η στρατηγική συνεργασία Αθήνας - Παρισιού και η στήριξη ενάντια στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, δίνουν επιπλέον πόντους στην γαλλική υποψηφιότητα.
Το τονίζουμε για να μην υπάρχουν παρερμηνείες πως, συμφωνία δεν υπάρχει ακόμα. Οι Belh@rra έχουν αποκτήσει ένα ελαφρύ προβάδισμα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η Ελλάδα αποφάσισε να τις αγοράσει τελικά. Οι Ολλανδοί παραμένουν ισχυροί με τις Sigma 11515, όμως το γεγονός ότι θέτουν ως προαπαιτούμενο να αγοράσουμε τις Sigma για να μας δώσουν άμεσα τις M ως ενδιάμεση λύση φέρεται να προκάλεσε δυσφορία στην Αθήνα.
Όσο για τους Αμερικανούς, οι HF2 δεν ικανοποιούν σε καμία περίπτωση τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, ωστόσο, επιμένουν να ακούν πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση και με οποιοδήποτε τρόπο
Με το χρόνο να έχει καταστεί επιχειρησιακό κριτήριο, αυτό που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού είναι πως πρέπει να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι διαδικασίες και η χώρα μας να προχωρήσει ταχύτατα ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα εξαιρετικά σημαντικό για το Στόλο και τις Ένοπλες Δυνάμεις ευρύτερα.
0 comments