Τι σημαίνει έθνος έθνος της Μελίνας Κονταξή


Γράφει η Μελίνα Κονταξή-Ιστορικός Δρ. Βαλκανικού Πολιτισμού
Τι σημαίνει έθνος;
Σημαίνει να λατινοφωνήσεις αλλά να μην ξεχάσεις ποτέ την ταυτότητα σου και από σένα να προέλθουν οι μεγαλύτεροι ευεργέτες του γένους όπως έγινε με τους Βλάχους.

Έθνος σημαίνει να έχεις ζήσει 400χρονια τουρκοκρατίας και την εθνοκάθαρση των Βουλγάρων να έχεις ένα αδιάφορο κράτος αλλά να μην ξεχνάς ποτέ ότι εσύ είσαι Έλληνας και να παλεύεις για την ελευθερία σου, οι Σλαβόφωνοι στη Μακεδονία τα έζησαν και τα δύο.
Έθνος είναι να σε πουλήσει, το κράτος 3 φορές αλλά εσύ να μην σταματήσεις ποτέ να αγωνίζεσαι για να αποτελέσεις κομμάτι του όπως έγινε με τους Βόρειο Ηπειρώτες.
Έθνος είναι να έχεις ένα αδύναμο κράτος αλλά εσύ να τα βάζεις με Τούρκους και Μεγάλες Δυνάμεις ώστε να ενωθείς μαζί του όπως έγινε με τους Κρήτες. Αυτό είναι Έθνος.
Η ανεξέλεγκτη εισροή ανθρώπων δεν μπορεί να υποκαταστήσει το έθνος. Οι πρόσφυγες που έχουν μια πατρίδα σκλαβωμένη μπορούν να το καταλάβουν και
να αποκτήσουν μια δεύτερη ώσπου να ελευθερωθεί η δική τους.
Οι νόμιμοι μετανάστες μπορούν να βρούν ένα σπίτι ώσπου να ορθοδοποδήσει το δικό τους αλλά η νομιμοποίηση της παράνομης μετανάστευσης ευτελίζει το δράμα των προσφύγων και μπορεί να καταστρέψει αυτό το σπίτι ενώ δεν θα βοηθήσει κανένα άλλο.
Τεχνητό κράτος φτιάχνεις με τη μείξη πολλών εθνοτήτων αλλά η συνείδηση ενός έθνους φτιάχνεται από την κοινή γλώσσα, την ιστορία και τη γνώση του ποιος είσαι. Στο έθνος υπάρχει ο άγραφος νόμος των εθίμων, των κοινών αγώνων και καημών, του πολιτισμού, της θρησκείας, των παρόμοιων χαρακτηριστικών. 
Το κράτος δεν έχει την ίδια ισχύ και δεν  μπορεί να υποκαταστήσει το έθνος.
thumbnail
About The Author

0 comments