ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΩΝ ΚΟΥΡΕΛΗΔΩΝ




Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα βράχο απότομο που τον έλουζε ο ήλιος και μύριζε θυμάρι, τριγυρισμένος από θάλασσα, λες κι ο Θεός τον σκόρπισε πετώντας τον σε χίλια κομματάκια μέσα στο πέλαγος, ζούσε μια φάρα φτωχών ανθρώπων.

Μια φάρα ανθρώπων, με κληρονομιά τρισχιλιόχρονη κι ένδοξη, από αρχαίους βασιλιάδες και σοφούς ανθρώπους, που στον ξερότοπό τους γέννησαν δόξα και πολιτισμό, που θαύμασε όλος ο κόσμος.



Μοίρα κακιά και ξένο μάτι των ανθρώπων που τους ζήλεψε με φθόνο, τους παράτησε σκλάβους μιας ράτσας πολεμόχαρων από τα βάθη της Ανατολής. Για τετρακόσια τόσα χρόνια, γεννιόταν, ζούσαν και πέθαιναν στο έλεος των ξένων που ποδοπατούσανε τις πέτρες τους, πενθώντας την ομορφότερη Πόλη που έχασαν και προσμένοντας ν΄ αναστηθεί ο μαρμαρωμένος βασιλιάς που την υπερασπίστηκε.

Αγράμματοι και κουρελήδες, μεγάλωναν τα παιδιά τους με τα αποφάγια του αφέντη, χαρίζοντάς του αντάλλαγμα την ζωή τους.
Όλα νοικιασμένα ήτανε από το βιός τους, ακόμη και τα παιδιά που γένναγαν, αφού τα ομορφότερα από αυτά τα έκλεβαν οι βεζίρηδες και οι πασάδες και τα μεγάλωναν ορφανά για να τα κάμουνε επίλεκτο στρατό τους, ορκισμένο στην δικιά τους πίστη.

Μόνη παρηγοριά είχανε –κι αυτή κρυφή και φτωχικά ντυμένη και κρυμμένη σε ερείπια- την πίστη τους στο Σταυρωμένο Θεό της Αγάπης, που τόσο μα τόσο τους έμοιαζε στα βάσανα που πέρασε κι Εκείνος, σαν αυτούς.

Κι όμως, μέσα στην τόση φτώχεια και την αλυσοδεμένη τους μιζέρια, εκείνοι οι κουρελήδες, με τον καιρό κατάφεραν να μαλακώσουν την αγριάδα των κατακτητών τους και να τους κάμουν να παραδεχτούν πως ήταν προκομμένοι.

Όχι πως δεν το ξέρανε οι αφεντάδες οι Σουλτάνοι, όχι πως δεν το καταλάβαιναν οι πασάδες κι αγάδες που διαφέντευαν τον τόπο τους, αλλά τους θέλανε ανήμπορους και άβουλους, να μην αμφισβητούνε το κράτος και την εξουσία τους.

Μα βλέπεις, οι αφεντάδες δεν ήξεραν να λογαριάζουν.
Και μόλις έβαλαν τα σπαθιά στα θηκάρια και στρογγυλοκάθισαν να απολαύσουν την κατάκτησή τους πείνασαν και δίψασαν.
Κι ότι βρήκαν στην αρχή το καταβρόχθισαν. Μα η γη βλέπεις, δίνει μόνο σ΄ αυτόν που την ιδρώνει.
Κι αυτοί οι κουρασμένοι πολεμισταράδες από την γη των Μογγόλων, μήτε ήθελαν να ιδρώσουν, μήτε να σκεφτούν, μήτε να προκόψουν κράτος και πολιτεία.
Μόνο να ξαποσταίνουν ήθελαν και να τρώνε από ξένο βιός με το δίκιο της λεπίδας που κάθε τόσο κράδαιναν.

Έτσι, χρόνο στο χρόνο, γενιά στην γενιά, λίγο κρυφά και λίγο φανερά, οι κουρελήδες γίνανε απαραίτητοι στους αφεντάδες.
Από κτιστάδες που σήκωναν τα σαράγια τους, από γραμματικούς που γράφανε τα φιρμάνια τους, από ναυτικούς που οργώνανε τις θάλασσες κι έφερναν ψάρια και πραμάτειες απ΄ τα ξένα, μέχρις έμποροι ξακουστοί, δραγουμάνοι στα παλάτια τους, μπιστικοί στα χωράφια τους, κληρικοί που δίκαζαν το μιλέτι των σκλαβωμένων και διαχειρίζονταν τον κλήρο και το βιός τους, διπλωμάτες και δάσκαλοι, κατάφεραν οι κουρελήδες να προκόψουν και να στείλουν πολλά από τα παιδιά τους στον έξω κόσμο να σπουδάσουν και να γνωρίσουνε άλλους πολιτισμούς κι ιδέες.

Κι έφτασαν τα παιδιά τους, αυτά τα λίγα κι εκλεκτά, να γίνουν άντρες και γυναίκες ψυχωμένοι και γνωστικοί, που έμαθαν για την καταγωγή τους, που γνώρισαν τον θαυμασμό του κόσμου για την ξερότοπη μα ένδοξη κάποτε πατρίδα τους.
Σαν γύρισαν πίσω στον ρημαγμένο τόπο τους, ορκίστηκαν να κάμουν κάτι μεγάλο σαν αυτά που τους αφήσανε άγραφο κλήρο –κατάρα συνάμα μα κι ευχή- και να ξαναπαινέψει ο κόσμος την φήμη τους.

Εύκολο δεν ήταν, μιας και οι μεγάλοι του κόσμου, είχαν κι αυτοί στρογγυλοκάτσει στα βασίλειά τους κι απολάμβαναν τα πλούτη απ΄τους δικούς τους σκλάβους, και όρεξη δεν είχαν να ξεβολευτούν για να χωρέσει άλλος στον κόσμο που άπλωναν την αρίδα τους.

Κι όταν οι κουρελήδες αυτοί, βοήθεια ζητήσανε από τρανούς αφέντες που λέγανε πως πίστευαν τον ίδιο Θεό της Αγάπης, άλλοι τους κοροϊδέψανε, άλλοι τους αποπήρανε κι άλλοι τους έκλεψαν και τους ξαπόστειλαν φτωχότερους πίσω.

Και μέσα στην έρμη την πατρίδα τους, φτωχοί, αγράμματοι και φοβισμένοι μεγάλωναν κι άλλοι νέοι που δεν τολμούσανε μήτε τα μάτια να σηκώσουνε ψηλά.

Είδαν κι απόειδαν οι έρμοι κουρελήδες, άργησαν μα κατάλαβαν πως μοναχοί τους είναι στον κόσμο και μόνο οι στάχτες από τις καμένες τους καρδιές κρατούσαν λίγη χόβολη από την πίστη τους για λευτεριά και δικαιοσύνη.

Δειλά δειλά αναθάρρησαν.
Μπροστά τους μπήκανε οι πιο ψυχωμένοι, σάρκα από την σάρκα τους, ψημένα παλληκάρια από χρόνια στα βουνά τους κρατώντας το σπαθί και το τουφέκι. Αρματολούς και κλέφτες, πειρατές και καπεταναίους, τους ξέρανε οι πασάδες και τους άφηναν να σκοτώνονται αναμεταξύ τους σε βουνά και πέλαγα.
Μ΄ αυτοί με τον καιρό μάθαιναν στ΄ αδέρφια τους την τέχνη ενός πόλεμου που δεν έμοιαζε με αυτούς που μέχρι τότε έκαναν στρατοί μεγάλοι με στρατηγούς, άλογα και κανόνια.

Και σαν πέρασε λίγος καιρός κι αντρώθηκαν τα παλληκάρια, ψυχώθηκαν οι γυναίκες τους και γίνανε μανάδες και συνάμα πολεμίστριες κι αυτές στο πλάϊ τους, ένιωσαν πως ήρθε η ώρα του ξεσηκωμού.

Και στης πρώτης άνοιξης τ΄ ανθίσματα, κοντά στην γιορτή της Μάνας του Σταυρωμένου τους Θεού –που την ένιωθαν πάντα πιο Μάνα κι από αυτή που τους είχε γεννήσει- άστραψαν τα λιγοστά τους σπαθιά στ΄ ασημοκάντηλα των ερειπωμένων τους μοναστηριών κι ορκιστήκαν δακρυσμένοι ή να λευτερωθούν ή να πεθάνουν.

Κέντησαν μπαϊράκια γαλανόλευκα με τον σταυρό του Θεού τους επάνω, γιομίσανε μπαρούτι τα λιγοστά τους τουφέκια στους νερόμυλους, τυλιγμένα με χαρτί από τα λιγοστά ψαλτήρια και βαγγέλια τους και κίνησαν στον δρόμο των προγόνων τους, στήνοντας χορό λεβέντικο με ένα παλιό τους γνώριμο σε μαρμαρένια αλώνια.

Οι αφεντάδες που τους σκλάβωναν τρομάξανε, σαν να τους ξύπνησαν θαρρείς από βαθύ όνειρο με ουρί του παραδείσου.
Και πριν προλάβουν να αποκρίνουν τι τους έτρεξε, όλα τα βράχια του έρμου τόπου γέμισαν γαλανόλευκα μπαϊράκια κι οι ρεματιές σπασμένα κόκκινα κορμιά και φέσια.

Λύσσαξε σαν πληγωμένο θεριό ο Σουλτάνος στο σεράϊ του μέσα στην κουρσεμένη Πόλη.
Και διάταξε να πνίξουνε στο αίμα τους ρέμπελους που τόλμησαν ν΄ αντισταθούν στον γόνο του Προφήτη τους.
Κι έβγαλε πρωτομάρτυρα της Πόλης το γέροντα δεσπότη που τον λύντσαραν Αγαρηνοί και τον πετάξανε στην θάλασσα, μαζί με άλλους σκλάβους που μέχρι χθες ξεχώριζαν και ήταν στην δούλεψή του.

Μα, ένας γέρος από το Μοριά πολεμιστής αρματολός, αντρειωμένος σε άγριο βραχότοπο κι αυτός, είχε από καιρό δει ένα όνειρο σημαδιακό: που ο Θεός του καταχέρισε ανεξίτηλο ένα χαρτί που χάριζε την λευτεριά στον τόπο τους, ονοματίζοντας μ΄ αρχαίο και ευλογημένο όνομα: Ελλάδα.
Κι όπου βάζει υπογραφή ο Θεός δεν την τραβάει πίσω.

Μέρες και νύχτες, βδομάδες και μήνες, χρόνο στο χρόνο, οι απελπισμένοι κουρελήδες έχυσαν αίμα πολύ, έκλαψαν παλληκάρια που χάρισαν τα νιάτα τους στης λευτεριάς το δέντρο, κόπιασαν, πείνασαν, στερήθηκαν, πολέμησαν, μα δεν προδώσανε στον όρκο που ομόσανε και σπιθαμή με σπιθαμή, κάνανε δικιά τους κείνη την φλούδα γης με τα θυμαριασμένα βράχια που τα σκαρφαλώνουν μόνοι κατσίκια, στοιχειά της θάλασσας και νεράιδες σε ρεματιές.

Ο κόσμος θάμασε πάλι.
Εκείνοι οι ραγιάδες, χαμένοι από τα βάθη των μύθων, ανέσυραν μεγαλοσύνης έργα από τ΄ αραχνιασμένα ράφια της ιστορίας και του ξαναμάθαιναν τι πάει να πει Ελευθερία, τι πάει να πει Δικαιοσύνη, τι πάει να πει Πίστη.

Οι αφεντάδες του κόσμου οι τρανοί αναρίγησαν.
Θαρρείς και ξύπνησαν από έναν εφιάλτη στ΄ αναπαμένα μέχρι τότε όνειρά τους, είδανε ύποπτα το σμάρι των κουρελήδων να πεισματώνει νικητής πάνω στον βράχο του και με το δίκιο τους φοβήθηκαν πως κι οι δικοί τους ναρκωμένοι σκλάβοι θ΄ αναθαρρήσουν και θα ζητήσουν μερτικό από τα πλούτη τους.

Κι έστειλαν του κόσμου οι αφεντάδες, στους ματωμένους κουρελήδες που πολέμαγαν, το πιο επικίνδυνο από τα όπλα που είχαν στα σεντούκια τους κρυμμένο, ένα τέρας παλιό και πανούργο: Την Διχόνοια.
Την έντυσαν με μαλάματα, την στόλισαν με πλουμιά και εξουσίες, της βάλανε γλώσσα λυγερή να χαϊδέψει τα στερημένα τους αυτιά και να πλανέψει τις καρδιές τους, της έδωσαν κι ένα σκήπτρο της δολερής να το χαρίζει μια στον έναν κουρελή και μια στον άλλον, μέχρι που τα κατάφερε η σιχαμένη να τους βάλει να σκοτωθούνε μεταξύ τους.

Κι έστειλε τότε αναθαρρεύοντας ο Σουλτάνος τους πιο σκληρούς Αράπηδες μισθοφόρους για να τους αποτελειώσει, μια και τους βρήκε διαιρεμένους και αποκαμωμένους.

Μα του κόσμου αυτού οι απελπισμένοι, ήταν ακόμη πιο πολλοί κι απ΄ όσους λογάριαζαν όλης της γης οι αφεντάδες, οι βασιλιάδες κι οι Σουλτάνοι, οι αυτοκράτορες κι οι καγκελάριοι.

Κι είχαν προλάβει να ακούσουν τον αχό της μάχης από πολιορκίες που τους το διηγήθηκε ο λόρδος ποιητής τους και ο δικός μας ποιητής από το νησί του απέναντι.

Ο κόσμος έμαθε από τον ζωγράφο τους, με πόσο αίμα αθώο πλήρωσαν οι κουρελήδες στην ολόμαυρη ράχη ενός νησιού το τίμημα της λευτεριάς που λαχτάρησαν.

Ο κόσμος υποκλίθηκε στο ακέφαλο κουφάρι του παπά που στάθηκε σε ένα λόφο με τρακόσους, όταν ακόμη κι ο φοβερός αιγύπτιος πασάς που τον πολέμησε το φίλησε με σεβασμό.

Χιλιάδες, μιλιούνια ξεσηκώθηκαν στον κόσμο. Κι απαίτησαν από τους βασιλιάδες τους να βοηθήσουν εκείνους τους κουρελήδες που έτρωγαν τις σάρκες τους και πέθαιναν ελεύθεροι με τ΄ όνομά τους: Έλληνες.

Έστω και από ανθρωπιά, έστω κι από τον φόβο για χειρότερα, υποκλιθήκαν οι αρχοντάδες στους λαούς τους και έστειλαν στόλο σε θαλάσσια στενά και κατατρόπωσαν των Λιάπηδων τα καράβια, ξαποστέλνοντάς τους στον αγύριστο.
Κι ύστερα κάθισαν σ΄ ένα τραπέζι κι αποφάσισαν πως έστω και μικρό κι αδύναμο, το Έθνος των κουρελήδων μπορεί να έχει πατρίδα ελεύθερη και να την λένε Ελλάδα.

Και στείλανε συμβούλους κι έστειλαν κηδεμόνες να ορμηνέψουν τους κουρελήδες για να κάμουν κράτος. Και ελέησαν με απογόνους των βασιλιάδων τους το θρόνο των Ελλήνων, για να τον συγγενέψουν με τα τρανά βασίλειά τους, μην κι αύριο θαρρείς ξεσηκωθούν ενάντια τους και ξεσηκώσουνε και τους δικούς τους σκλάβους ν’ απαιτήσουν μερτικό από τα πλούτη που τους βύζαιναν.

Καιρός πολύς θα πέρασε από τότες.
Τα παλληκάρια κι οι μανάδες που φτωχοί και κουρελήδες ξεσηκώθηκαν εκείνο τον Μάρτη και με το αίμα τους κατάφεραν να ξεσκλαβώσουνε μια φλούδα γη απ’ των θηρίων τα νύχια, γέρασαν, γίνανε παππούδες, συγχωρέθηκαν, και τα παιδιά και τα εγγόνια τους το ίδιο, μα με τ΄ όνομά τους «’Έλληνες» κατάφεραν να υπάρχουνε στον κόσμο πάλι σε μια ελεύθερη πατρίδα την «Ελλάδα».

Χρόνια πολλά παρακάτω, κοντεύουν ίσαμε διακόσια, τα παιδιά των κουρελήδων, χρειάστηκε πάλι, κάθε λίγο και κάθε τόσο, να αποδείξουν πως ήταν άξιοι να κουβαλάνε τ΄ όνομα που πλήρωσαν με αίμα.

Και κάθε τόσο έδωσαν μάχες και πότισαν κάθε φλούδα γη που λευτέρωναν και έκαναν δικιά τους.

Και κάθε τόσο, μαζί με το αίμα τους, να πληρώνουν τα καπρίτσια των βασιλιάδων που τους ελέησαν με τα προνόμια της ύπαρξής τους στον σύγχρονό τους κόσμο.

Κι αν δεν έβρισκαν, της γης οι ισχυροί, αρκετή την στρίγγλα την Διχόνοια να την στέλνουν κάθε τόσο να τους χωρίζει, εφεύραν άλλα όπλα τυλιγμένα με μαλάματα και χρυσάφια για να τους κρατάνε αδύναμους και χρεωμένους.

Γεννήσανε οι τρανοί της γης καλοπληρωμένα συστήματα, για να διαφεντεύουν ολάκερο τον κόσμο και να κάνουν τους απλούς και κουρελήδες να θαυμάζουν και να ζηλεύουν, να ποθούν και ονειρεύονται, να μεθούν και να πλανεύουν, μα να ξυπνούν φτωχότεροι και σκλάβοι, ντροπιασμένοι κι υποταγμένοι.

Μα, όπως είπε κι ο γέροντας ο μπάρμπα Γιάννης, πως από μύθο παλιό ένα ξόρκι μας κρατά ώστε να «τρώνε τρώνε από μας, μα να μένει και μαγιά».

Το παραμύθι αυτό, καιρόν πολύ που άρχισε, μα δεν τελειώνει έτσι………

………..Σ΄ αυτό τον τόπο που μόνο αρχαίες σπασμένες πέτρες έχει από χαλασμένα παλάτια μυθικών βασιλιάδων και ηρώων, μόνο κατσίκια σκαρφαλώνουν, μόνο θυμάρι και μυρτιά σηκώνουνε την μυρωδιά τους στον ήλιο και μόνο ξωτικά -των κουρελήδων τα εγγόνια- ιδρώνουν, γελάνε και μοχθούνε.

Των κουρελήδων, που ένα Μάρτη ορκίστηκαν να γεννηθούν και να πεθάνουν την ίδια μέρα, μα να φιλήσουν μια νεράϊδα που γέννησε ο τόπος τους, πανέμορφη και σπάνια, την Ελευθερία.

Και τέτοια μέρα κάθε χρόνο σαν ξημερώνει, αντί για δάκρυ και λυγμό για αυτούς που θυσιάστηκαν, τα δισέγγονα στολίζουνε τα σπίτια τους με τις ίδιες γαλανόλευκες σημαίες που σηκώσανε μπαϊράκια οι κουρελήδες και ψέλνουνε τραγούδια που μιλούν για λεβεντιά.
Μνήμη σεμνή για του Θεού το δώρο να χαρίσει τον Υιό του στην κοιλιά της γλυκύτερης Μάνας, μνήμη ακριβή να Αναστήσει ένα Έθνος από τις στάχτες της Ιστορίας του.

Όσα κι αν έρθουν χρόνια, όσα εγγόνια τρανέψουν παλληκάρια στον τόπο αυτό, χάραγμα έχουν στην ψυχή τους από γένος αδάμαστο.
Κατάρα κουβαλάνε απ΄ τη κοιλιά της μάνας τους κι ευχή από τον πατέρα του πατέρα τους.
Πως όταν ζυγώνει η ώρα να διαλέξουν αν θα ζήσουν κάτω από ξένο ζυγό έστω και με μαλάματα ντυμένοι, ή να πεθάνουν μονομιάς έστω και ματωμένοι κουρελήδες, πολεμώντας όποιον την φλούδα της ξερής γης τους πατήσει, να μην σταθούν ούτε στιγμή να αμφιβάλλουνε.

Σαν σημάνει η άγια και φοβερή ώρα, χορεύοντας λεβέντικα με τον παλιό τους φίλο στα μαρμαρένια αλώνια…….
……το μόνο που χρωστάνε, είναι να συνεχίσουνε τούτο το παραμύθι που άρχισαν οι πρόγονοί τους, να πουν πως έζησαν αυτοί καλά και τα παιδιά τους θα ζήσουν καλύτερα….



Ένα δισέγγονο εκείνων των κουρελήδων
με τιμή και σεβασμό στην μνήμη τους.
Παναγιώτης Αθ. Κούφας
Πηγή:http://www.geopolitics.com.gr/
thumbnail
About The Author

0 comments