Επιστροφή από τα παλιά στην πολιτική σκηνή του Ιράκ

Πλήρη ανατροπή των προβλέψεων και προβάδισμα της παράταξης του Μοκτάντα αλ Σαντρ αποκαλύπτουν τα ώς τώρα αποτελέσματα των ιρακινών εκλογών του Σαββάτου. Ο σιίτης κληρικός μετά από αρκετά χρόνια απουσίας του από την πολιτική σκηνή επανέρχεται δυναμικά διεκδικώντας τη διακυβέρνηση της χώρας, αν και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Με την καταμέτρηση των ψήφων να ξεπερνά το 50%, το κόμμα του Μοκτάντα αλ Σαντρ προηγείται και ακολουθεί η συμμαχία του Χάντι αλ Αμίρι, που υποστηρίχθηκε από την Τεχεράνη. Το κόμμα του πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι φέρεται να καταλαμβάνει την τρίτη θέση, μολονότι χθες πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας και στην εκλογική επιτροπή είχαν δηλώσει ότι προηγείτο στις εκλογές.
Στις κάλπες προσήλθε το 44,52% των πολιτών στις πρώτες εκλογές μετά την ήττα του Ισλαμικού κράτους.

«Βαρύ» όνομα

Ο Μοκτάντα αλ Σάντρ είναι ο τέταρτος γιος του αείμνηστου Μεγάλου Αγιατολάχ Μοχάμαντ Σάντεκ αλ-Σαντρ, ενός πολύ γνωστού μελετητή σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο των σιιτών. Ηγήθηκε δύο εξεγέρσεων εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και είναι ένας από τους λιγοστούς σιίτες ηγέτες που έχουν αποστασιοποιηθεί από την Τεχεράνη και διατηρεί καλές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία.
Μετά το 2012 ο σιίτης κληρικός αποσύρθηκε από την πολιτική, όμως το 2016 έκανε την επανεμφάνισή του επικρίνοντας τον πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι. 
Ο Σαντρ δεν διαθέτει τη θρησκευτική εκπαίδευση και τα πτυχία που απαιτούνται από το δόγμα των σιιτών για να πάρει τον τίτλο του ανώτερου θρησκευτικό μελετητή και δεν έχει την εξουσία να εκδίδει θρησκευτικά κείμενα, γνωστά ως fatwas.

Σχηματισμός κυβέρνησης

Κανένα πολιτικό κόμμα δεν αναμένεται να κερδίσει τις 165 θέσεις που απαιτούνται για την αυτοδυναμία. Για τον σχηματισμό κυβέρνησης το κόμμα που θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες θα πρέπει να έχει τη στήριξη μικρότερων σχηματισμών για να κυβερνήσει.
Η διαδικασία επιλογής του επόμενου πρωθυπουργού αναμένεται να διαρκέσει μήνες και πιθανότατα να οδηγήσει σε συμμαχίες κομμάτων με συγκρουόμενα συμφέροντα.
Αν επιβεβαιωθούν τα αρχικά αποτελέσματα, ίσως ο Αμπάντι να σχηματίσει συνασπισμό με τον Σαντρ. Σε κάθε περίπτωση, ο νυν πρωθυπουργός του Ιράκ θα παραμείνει στη θέση του διατηρώντας όλες τις εξουσίες μέχρι να εκλεγεί ο νέος πρωθυπουργός.

thumbnail
About The Author

0 comments