Τα αρχαία ελληνικά δεν είναι φυσικά νεκρή γλώσσα - νεκρά είναι τα εγκεφαλικά κύτταρα όσων το διαλαλούν

Σχετική εικόνα
Γράφει ο Βασίλης Ξανθάκης*
Η επιδιωκόμενη κατάργηση της εκμάθησης της Αντιγόνης του Σοφοκλή αποτελεί ακόμα ένα βήμα προς τον εξοβελισμό των αρχαίων ελληνικών και των ανθρωπιστικών επιστημών, ξεκάθαρο στόχο των νυν αστοιχείωτων κυβερνώντων που ορίζουν τί πρέπει να διδαχτεί με βάση τις ιδεοληψίες τους. Τα αρχαία ελληνικά δεν είναι φυσικά νεκρή γλώσσα - νεκρά είναι τα εγκεφαλικά κύτταρα όσων το διαλαλούν - καθώς συντρέχει το επιστημονικό τεκμήριο της μετεξέλιξης σε γλωσσικούς απογόνους, ήτοι των νέων ελληνικών (για να μη μιλήσουμε για τις χιλιάδες λέξεις σε άλλες γλώσσες), ενώ διδάσκονται από το πρωτότυπο σε πολλές χώρες του κόσμου, ακόμα και στην πρωτοβάθμια παιδεία. 

Γιατί αυτή η σκοπούμενη πρεμούρα για κατάργηση; Γιατί μέσα από τα κείμενα της αρχαιοελληνικής γραμματείας, τα πρώτα Ευαγγέλια, τα πονήματα της βυζαντινής περιόδου, τον Κορνάρο, το Ρήγα διαφαίνεται η άρρηκτη, συνεχόμενη και αδιάκοπη συνέχεια του Ελληνισμού και του ελληνικού πολιτισμού από την εποχή του Ομήρου μέχρι σήμερα. Και γιατί η ανάγνωση των αρχαίων κειμένων πέραν του ότι αποτέλεσε τη λύδιο λίθο του Διαφωτισμού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, σήμερα λειτουργεί ως δοκιμασμένο εργαλείο απόκτησης κριτικής ικανότητας και σκέψης. Για του λόγου το αληθές, διαβάστε το παρακάτω απόσπασμα από την υπό κατάργηση ''Αντιγόνη'':
''Γιατί δε φύτρωσε ποτέ στον κόσμο, σαν το χρήμα, τόσο κακή εφεύρεση· αυτό γκρεμίζει πόλεις, αυτό κι από τα σπίτια τους ανθρώπους ξεσπιτώνει, αυτό το φρόνιμο μυαλό το ξεπλανεύει πάντα, το παρασέρνει στο κακό και στης ντροπής τη στράτα, και καθετί το πονηρό μαθαίνει στους ανθρώπους, διδάσκει την ασέβεια σ’ όλες της τις εκφράσεις. Μα όσοι τα κατάφεραν στο χρήμα πουλημένοι, με τον καιρό κάποια στιγμή άσχημα το πληρώνουν.''

*Δικηγόρος 
Σπούδασε στην Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης
thumbnail
About The Author

0 comments